[FOTO] U prigodi Dana svjesnosti o autizmu, učenici pustili plave balone u zrak

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Danas su u dvorištu Osnovne škole Julija Kempfa u Požegi, u prigodi nadolazećeg Dana svjesnosti o autizmu koji se službeno obilježava 2. travnja, a u organizaciji Udruge “Mali princ”, učenice i učenici u zrak pustili plave balone.
Poremećaj iz autističnog spektra (F84) je razvojni poremećaj mozga koji je još uvijek nedovoljno istražen, nedovoljno objašnjen i s nedovoljno dobro razvijenom mrežom podrške osobama s autizmom i njihovim obiteljima.
Plava boja autizma predstavlja podsjetnik da je autizam gotovo 5 puta češći među dječacima, nego među djevojčicama.

Udruga Mali princ je udruga roditelja, djece i osoba s teškoćama šireg autističnog spektra. Osnovani su koncem 2020. godine i broje pedesetak članova.  Udruga je osnovana prvenstveno kao podrška pri uključivanju u društveni život zajednice, kako djeci s teškoćama u razvoju, tako i njihovim roditeljima. Tijekom svog kratkog postojanja od svega dvije godine, postali su sastavni dio društva putem raznih akcija i manifestacija.
Predsjednica Udruge Mali princ je Danijela Franjetić-Medilović koji je na današnjem događanju prisustvovala, kao i ravnateljica Osnovne škole Julija Kempfa Kornelija Sabljak.

Danas će u poslijepodnevnim satima učenici posebnih odjeljenja Osnovne škole Julije Kempfa posjetiti Udrugu “Mali princ” gdje će stručna suradnica fizioterapeutkinja Matea Pavić održati radionicu u senzornoj sobi.

“Osnovnu školu Julija Kempfa pohađa 24 učenika s poremećajem iz spektra autizma iz cijele Požeško – slavonske županije. Neki učenici su integrirani u redovne razredne odijele, a većina učenika pohađa posebne odjele i odgojno-obrazovne skupine. S učenicima rade edukacijski rehabilitatori i učitelji razredne nastave, a veliku podršku u socijalizaciji i integraciji daju pomoćnici u nastavi, uz naravno veliku podršku roditelja. Danas smo počeli s obilježavanjem Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. Naša školska psihologinja Silvija Crnković je jutros s učenicima prvih razreda održala radionicu, bogatstvo odrastanja uz prijatelja koja ima autizam” – rekla je ravnateljica Sabljak.

“Nas kao Udrugu zaista jako veseli što smo današnji dan obilježili upravo u Osnovnoj školi Julija Kempfa, jer je to škola koja je jako lijep primjer provođenja inkluzivnih praksi. Ova škola može biti primjer svim školama u županiji jer su za ovu školu različitosti oke, škola koja prihvaća djecu koja imaju poteškoće, koja radi s tom djecom i trudi se i koja surađuje s Udrugom “Mali princ” kroz razno razne projekte, tako da nije moglo biti bolje mjesto za obilježiti ovaj dan koji je poseban za naše članove” – rekla je predsjednica udruge Franjetić-Medilović.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *