[FOTO] U RCK Panonika, Poljoprivredno-prehrambenoj školi počeli sa sjetvom i sadnjom biovrta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Proteklog tjedna učenice i učenici prvog razreda zanimanja agroturistički tehničar s profesoricom Anom Kelam krenuli su sa sjetvom i sadnjom biovrta. Tijekom jeseni i zime tlo su pripremili prema pravilima biovrtlarstva te su s toplim danima krenuli s ovom fazom projekta.

Projekt biovrt inicirala je i pokrenula profesorica Aida Del Vechio, a odvija se u suradnji s biovrtlaricom Trudy Boršoš, rođenom Švicarkom, koja je pohađala brojne edukacije iz područja biovrtlarstva u zemlji i inozemstvu te i sama educira sve zainteresirane o ovoj temi. Za sada se biovrt Regionalnog centra kompetentnosti Panonika nalaziti na manjoj površini gdje je nekada bio školski matičnjak te nije tretiran pesticidima, a u njemu rade i uče učenice i učenici poljoprivrednih zanimanja.

Sjetvu i sadnju obavili su na dvije veće gredice.
Na prvoj je cvijeće (Spirea, dragoljub) i povrće ( krumpir, kineski kupus, kelj pupčar, crveni kupus, rotkvica, salata crvena i grašak šećerac).
Na drugoj gredici rast će cikla, luk, koraba, bob (presadnice, sadnja u križ) rukola, rajčice i vlasac.
Za rajčicu su napravili mini-plastenik. U tlo ispod boce stavili su malo konjskom i ovčjeg gnoja jer su to tzv. “topla” gnojiva koja razgradnjom oslobađaju najviše topline.

Profesorica Ana Kelam nam je rekla kako su skorašnji planovi za biovrt pravljenje ugljena, sjetva kukuruza šećerca u kombinaciji s grahom, sjetva tikve šećerke, sadnja rajčice, paprike i drugih termofilnih kultura.

Cilj ovog projekta je podučiti učenike životu u skladu s prirodom, naučiti ih kako čuvati biološku raznolikost, osvijestiti ih o važnosti njihove uloge u prirodi te kako čuvati naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije.

Iz RCK Panonika, Poljoprivredno-prehrambene skole se zahvaljuju Trudi Boršoš na nesebičnom dijeljenju svoga znanja, utrošenom vremenu kao i doniranom sjemenu, presadnicam i drugom materijalu za biovrtlarstvo te se vesele daljnjoj suradnji i prvim plodovima.
Tekst: Anita Bubak, prof.
Foto: Aida Del Vechio, prof.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *