[FOTO] Učenici OŠ Antuna Kanižlića obilježili Međunarodni dan žena

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Dan koji slavi ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola – Međunarodni dan žena, širom svijeta obilježava se 8. ožujka. Začetak se dogodio štrajkom radnica u tvornici tekstila, zahtijevajući bolje uvjete rada za žene, a neki od njih su bili: kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Ovaj dan predstavlja povijesnu borbu žena za ravnopravnost, a kojom su izborile svoje pravo na obrazovanje, pravo glasa, pravo na obnašanje svih funkcija u društvu, pravo na odabir majčinstva te sva temeljna prava osigurana zakonima. Dan žena obilježava se još od Prvog svjetskog rata te je simbol borbe za jednakost i emancipaciju žena.

Kroz povijest, veliki broj žena pokazao je svoju moć u različitim područjima, od znanosti do sporta preko liječnica, književnica, modnih kreatorica, glumica… Ženska snaga, žensko vodstvo i jačanje zastupljenosti žena na položajima na kojima se donose odluke, sve više je zastupljena i podržana u svijetu. Bez ravnopravnosti spolova danas, održiva budućnost, jednaka budućnost, ostaje nam svima nedostižna. Popis stanovništva pokazao je da u Hrvatskoj žene čine većinu. Unatoč tome, na upravljačkim i svim ključnim tijelima žene su u manjini, iako su prema statistikama obrazovanije od muškaraca.

Naša škola se se pridružuje obilježavanju ovog važnog datuma. Kroz različite projekte, prezentacije, razgovore, debate želimo potaknuti mlade djevojke da budu odlučne, hrabre, da pokušaju izazvati nužne i pozitivne promjene na svim razinama društva. Također, želimo poticati mlade da preuzmu inicijative, da budu nositeljice ekonomskog i društvenog napretka. Učenici su kroz prigodnu radionicu saznali nešto više o najvećim ženama kroz povijest, a ono što smo mi saznali da je svima njima najvažnija žena u životu – MAJKA.

Također, učenici su učili o slavnim ženama koje su utjecale na povijest, čitali slikovnice o slavnim ženama, pisali pisma ženama kojima se oni dive, crtali, slikali i izrađivali radove prigodne tematike kako bi odali počast svim ženama svijeta! Najviše ih je iznenadila činjenica da ženama nije uvijek bilo dopušteno voziti auto i da nisu uvijek mogle nositi hlače. Naglasak stavljamo i na ravnopravnost rodno jednakog svijeta bez predrasuda i diskriminacije za svijet koji slavi i cijeni različitosti. Važno je naglasiti da se svaki oblik borbe za ravnopravnost u svakom pogledu treba provoditi ne samo taj dan nego i svaki drugi bude ispunjen poštovanjem i ravnopravnošću. Borba za ženska prava nije ni blizu gotova i svatko od nas svakog dana može raditi na tome da se postigne ravnopravnost.

Tekst i foto: Joana Marić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *