[FOTO] Uz koncerte Elle, Minee, Ivane Banfić i Letećeg odreda održan je Ivanjski krijes 2023.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Ivanjski krijesovi običaj su paljenja vatre uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja.
Riječ je zapravo o pretkršćanskom narodnom običaju koji pripada ciklusu običaja vezanih uz zimski i ljetni suncostaj, te proljetnu i jesensku ravnodnevicu. Ivanjski krijesovi vezani su uz žetvene običaje i početak ljeta.

Tako je sinoć i u Požegi obilježen prvi dan ljeta, tradicionalnom manifestacijom “Ivanjski krijes“. Program je započeo od 18 sati kada su predstavili plesni studiji, a nakon čega su počele i poznate glazbene melodije i hitovi iz 90-ih godina, a koje su za požešku publiku otpjevale Ella, Minea i Ivana Banfić. Potom je uslijedio i najsvečaniji trenutak večeri, paljenje Ivanjskog krijesa koji su predvodili Odred izviđača Požega te Gradska straža Požega i njihovi gosti, povijesne postrojbe iz Hrvatske.
Manifestaciji su nazočili i zamjenik gradonačelnika Grada Požege prof.dr.sc. Borislav Miličević i direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda.

Nakon što se vatra s Ivanjskog krijesa razgorila i obasjala središnji gradski trg, ekipa predvođena s frontmanom Denisom Dumančićem započela je koncert grupe Leteći odred koja je ispunjen Trg Svetog Trojstva zabavljala legendarnim pjesmama poput Sanjao sam moju ružicu, Od Prevlake do Dunava, Hej lutkice i brojnim drugim.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *