[FOTO] Uz koncerte Elle, Minee, Ivane Banfić i Letećeg odreda održan je Ivanjski krijes 2023.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Ivanjski krijesovi običaj su paljenja vatre uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja.
Riječ je zapravo o pretkršćanskom narodnom običaju koji pripada ciklusu običaja vezanih uz zimski i ljetni suncostaj, te proljetnu i jesensku ravnodnevicu. Ivanjski krijesovi vezani su uz žetvene običaje i početak ljeta.

Tako je sinoć i u Požegi obilježen prvi dan ljeta, tradicionalnom manifestacijom “Ivanjski krijes“. Program je započeo od 18 sati kada su predstavili plesni studiji, a nakon čega su počele i poznate glazbene melodije i hitovi iz 90-ih godina, a koje su za požešku publiku otpjevale Ella, Minea i Ivana Banfić. Potom je uslijedio i najsvečaniji trenutak večeri, paljenje Ivanjskog krijesa koji su predvodili Odred izviđača Požega te Gradska straža Požega i njihovi gosti, povijesne postrojbe iz Hrvatske.
Manifestaciji su nazočili i zamjenik gradonačelnika Grada Požege prof.dr.sc. Borislav Miličević i direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda.

Nakon što se vatra s Ivanjskog krijesa razgorila i obasjala središnji gradski trg, ekipa predvođena s frontmanom Denisom Dumančićem započela je koncert grupe Leteći odred koja je ispunjen Trg Svetog Trojstva zabavljala legendarnim pjesmama poput Sanjao sam moju ružicu, Od Prevlake do Dunava, Hej lutkice i brojnim drugim.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)