[FOTO] Županijska Skupština Požeško-slavonske županije održala sjednicu i usvojila Proračun za 2023. godinu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U Velikoj županijskoj vijećnici održana je 10. po redu sjednica Županijske Skupštine kojoj je uz predsjednika Vinka Kasanu te županijske vijećnike, prisustvovala i županica Antonija Jozić zajedno sa svojim suradnicima. Na dnevnom redu nalazile su se 24 točke koje su usvojene od većinske strane vijećnika, a na samome početku sjednice Mandatna komisija prihvatila je ostavku vijećnika Županijske skupštine Josipa Ređe, na čije je mjesto prisegnuo vijećnik Antonio Šarić iz MOST-a – prenosi Požeško-slavonska županija.

Posljednja ovogodišnja sjednica bila je prilika za izglasavanje proračuna za 2023. godinu koji iznosi 109.538.213,14 eura te je usvojen većinskim dijelom glasova prisutnih vijećnika. Županica Jozić predložila je amandman na prijedlog proračuna kojim je donesena odluka o naknadama za asistente u nastavi.

„U okviru proračuna predlažemo izmjenu koja se odnosi na naknadu troškova asistenata u nastavi do kraja nastavne godine 2022./2023. U ovom trenutku na području naše županije imamo 58 asistenata u nastavi koji su bili na sastanku i zatražili povećanje njihovih plaća, a isto to zatraženo je i na području cijele Hrvatske. Neke županije već su donijele odluku o povećanju, a moj prijedlog je da uvedemo naknadu za topli obrok u mjesečnom iznosu od 500,00 kuna. To je neoporezivi iznos koji bi se asistentima isplatio do kraja nastavne godine.“ – rekla je županica istaknuvši kako se pitanje plaća asistenata mora rješavati na višem nivou, jer se asistenti u nastavi financiraju iz projekta kojeg financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

„Kroz taj projekt određene su naknade koje oni primaju. Asistenti ne rade puno radno vrijeme, plaće su im u prosijeku oko 2.500 kuna, a s ovih 500,00 kuna to bi podigli na 3.000 kuna i zadržali bi to do kraja nastavne godine uz nadu da će se na razini cijele Republike Hrvatske riješiti pitanje njihovih plaća u školskoj godini 2023./2024..“ – rekla je županica Jozić.

Što se tiče ostalih stavki proračuna, županica je istaknula kako je on realan i čvrsto na zemlji. „Vjerujem da ćemo obzirom na odluke koje pomalo dolaze za projekte koji se odobravaju, ako ne u ožujku, onda najkasnije u lipnju imati i prvi rebalans proračuna.“ – rekla je županica.

Na pitanje vijećnika Antonia Šarića vezano za izgradnju sportske dvorane požeške Gimnazije, županica je istaknula kako je navedeni projekt stavljen u ITU program.

„Iznos projekta je oko 6-7 milijuna eura, ali pitanje je hoće li se taj ogroman iznos moći financirati iz 150 milijuna kuna koje imamo na raspolaganju. Kad pripremimo projektnu dokumentaciju, dvoranu ćemo prijavljivati gdje god budemo mogli, a kad taj projekt prođe, dodat ćemo ga u proračun. Pričekajmo natječaje koji udovoljavaju svim smjernicama zaštite okoliša, obnovljivih izvora energije i svega onoga što se danas traži.“ – istaknula je županica Antonija Jozić.

Većinom glasova prisutnih vijećnika usvojene su i ostale točke dnevnog reda među kojima je Financijski plan Županijske uprave za ceste za 2022. godinu s projekcijom za 2023. i 2024. godinu, Programi javih potreba u 2023. godini u školstvu, kulturi, tehničkoj kulturi i sportu, Program javnih potreba u djelatnosti socijalne i zdravstvene skrbi, humanitarne djelatnosti, te zaštite i promicanja vrijednosti i istine o Domovinskom ratu, kao i Program ublažavanja klimatskih promjena, prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja Požeško-slavonske županije, a jednoglasno je usvojen i prijedlog Odluke o davanju suglasnosti Glazbenoj školi Požega za osnivanje Područnog odjela Glazbene škole Požega u Velikoj.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)