[FOTOGALERIJA] Inati se Slavonijo: Održani veličanstveni 57. Đakovački vezovi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Na poziv organizatora nadaleko poznate manifestacije Đakovački vezovi, portal Požeški.hr s velikim zadovoljstvom prihvatio je biti medijski pokrovitelj ove vrhunske Slavonske manifestacije koja je ove godine organizirana po veliki 57. put.

Još u dječačkoj dobi s roditeljima sam dolazio na Đakovačke vezove. Bilo je to vrijeme kad još u programu nisu sudjelovali konjske zaprege, konjanici, dječje povorke..
No, u toj dječačkoj dobi zapamtio sam da su roditelji u nekoliko navrata spomenuli riječ BOGATSTVO. U toj životnoj dobi nisam razumio o kakvom bogatstvu govore, budući da kod Đakovačkih vezova nisam vidio nikakve skupocjene automobile, kuće, vile, jahte, avione…
Danas, nakon završetka 57. Đakovačkih vezova shvatio sam o kakvom su to bogatstvu govorili moji roditelji. I kad bi morao odgovoriti na pitanje: “Što ti se najviše svidjelo na “vezovima”?”odgovor bih kao iz topa, SVE. Lijepe narodne nošnje, uređene snaše i baje, konjske zaprege od kojih se ne zna koja je ljepša od koje, momci i djevojke kako vješto vladaju “kanđijama”, psi pasmine “hrvatski ovčar..
S toga, kao glavi urednik portala Požeški.hr mogu reći samo jedno, Gradu Đakovu i Turističkoj zajednici Grada Đakova sve pohvale na vrhunskoj organizaciji ovako zahtjevne kulturne manifestacije očuvanja običaja i tradicije naše Slavonije.

Napomenimo da je na 57. Đakovačkim vezovima sudjelovalo 60 folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva, s 2500 sudionika, 40 okićenih svatovskih zaprega i 50 jahača.
Iz inozemstva u mimohodu su sudjelovali: Republika Sjeverna Makedonije, Meksiko, skupine iseljenih Hrvata iz Chicaga i Detroita, SAD, njemačkog Stuttgarta, Unde u Mađarskoj, te Roškog Polja, Mostara i Širokog Brijega iz BiH.

Požeško-slavonsku županiju na najbolji mogući način predstavljali su članovi HKUD “Slavonija” Jakšić.

Uz manifestacije poput ove, Slavonija može mirno spavati, a kako kažu da slika govori više od tisuću riječi pogledajte veliku galeriju 57. Đakovačkih vezova.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *