[FOTOGALERIJA] Inati se Slavonijo: Održani veličanstveni 57. Đakovački vezovi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Na poziv organizatora nadaleko poznate manifestacije Đakovački vezovi, portal Požeški.hr s velikim zadovoljstvom prihvatio je biti medijski pokrovitelj ove vrhunske Slavonske manifestacije koja je ove godine organizirana po veliki 57. put.

Još u dječačkoj dobi s roditeljima sam dolazio na Đakovačke vezove. Bilo je to vrijeme kad još u programu nisu sudjelovali konjske zaprege, konjanici, dječje povorke..
No, u toj dječačkoj dobi zapamtio sam da su roditelji u nekoliko navrata spomenuli riječ BOGATSTVO. U toj životnoj dobi nisam razumio o kakvom bogatstvu govore, budući da kod Đakovačkih vezova nisam vidio nikakve skupocjene automobile, kuće, vile, jahte, avione…
Danas, nakon završetka 57. Đakovačkih vezova shvatio sam o kakvom su to bogatstvu govorili moji roditelji. I kad bi morao odgovoriti na pitanje: “Što ti se najviše svidjelo na “vezovima”?”odgovor bih kao iz topa, SVE. Lijepe narodne nošnje, uređene snaše i baje, konjske zaprege od kojih se ne zna koja je ljepša od koje, momci i djevojke kako vješto vladaju “kanđijama”, psi pasmine “hrvatski ovčar..
S toga, kao glavi urednik portala Požeški.hr mogu reći samo jedno, Gradu Đakovu i Turističkoj zajednici Grada Đakova sve pohvale na vrhunskoj organizaciji ovako zahtjevne kulturne manifestacije očuvanja običaja i tradicije naše Slavonije.

Napomenimo da je na 57. Đakovačkim vezovima sudjelovalo 60 folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva, s 2500 sudionika, 40 okićenih svatovskih zaprega i 50 jahača.
Iz inozemstva u mimohodu su sudjelovali: Republika Sjeverna Makedonije, Meksiko, skupine iseljenih Hrvata iz Chicaga i Detroita, SAD, njemačkog Stuttgarta, Unde u Mađarskoj, te Roškog Polja, Mostara i Širokog Brijega iz BiH.

Požeško-slavonsku županiju na najbolji mogući način predstavljali su članovi HKUD “Slavonija” Jakšić.

Uz manifestacije poput ove, Slavonija može mirno spavati, a kako kažu da slika govori više od tisuću riječi pogledajte veliku galeriju 57. Đakovačkih vezova.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)