[FOTOGALERIJA] Jesen na Dilju – HPD Gojzerica Požega

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U subotu 23. listopada 2022. godine održana je tradicionalna planinarska manifestacija ”Jesen na Dilju” u organizaciji HPD Tikvica Županja, koju su i ove godine pohodili planinari iz HPD Gojzerica Požega.
Ova manifestacija organizira se već desetljećima na lokaciji Prezdanak, no zbog neplaniranih okolnosti cijeli događaj je morao biti premješten u planinarski dom Đuro Pilar u Slavonskom Brodu.
Naime Hrvatske šume vršile su sječu na dijelu Dilja kojim prolazi planinarska staza Prezdan – Čardak i sve su markacije devastirane, dok je staza uništena.

Zbog toga pohod nije bilo moguće organizirati na staroj lokaciji. Županjci i u ovim promijenjenim okolnostima pokazali su se dobrim domaćinima, dočekavši goste tradicionalnim planinarskim doručkom i ljubaznim osmjesima. U dobrom raspoloženju druženje je potrajalo sve do polaska na stazu, koji je ove godine bio od Ljeskovih voda. Planinari su vozilima stigli na već spomenutu lokaciju i zajedno krenuli prema Čardaku (421 mnv) na Dilj gori. Staza je bila lagana bez velikih uspona, a protezala se kroz prekrasnu slavonsku šumu okićenu jesenskim plaštom.
U ovo vrijeme šuma je puna žutog i šarenog lišća koje opada, a ispod njegovog pokrova kriju se gljive svih vrsta i oblika. Tako su planinari osim uživanja u sunčanom jesenjem danu, mogli uživati u plodovima šume.

Po dolasku na vrh uslijedio je duži odmor uz okrijepu hranom i pićem te tradicionalna zajednička fotografija. Nakon fotografiranja grupa se uputila natrag prema Ljeskovim vodama, gdje su ostavili prijevozna sredstva. Završivši stazu sjeli su u svoja vozila i vratili se u Slavonski Brod do planinarskog doma Đuro Pilar, gdje je domaćin pripremio topli grah za ručak te veselu tamburašku glazbu za kraj.
Veselje je potrajalo neko vrijeme, a onda je došao trenutak rastanka s nadom u nove susrete.
Do iduće zgode i nezgode!
Tekst i foto: Višeslav Turković

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *