[FOTOGALERIJA] OŠ “Vladimir Nazor” Trenkovo u sklopu dvorišta škole dobila novi voćnjak

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Školska ustanova u suradnji s Udrugom „Zasadi stablo, ne budi panj“ i Novom hrvatskom bankom d.d. (NHB) organizirala je sadnju prvog školskog voćnjaka takve vrste koji je ovim činom bogatiji za 50 novih sadnica, a iz Udruge su istaknuli kako se navedena akcija održava u nekoliko škola i vrtića na području Požeško-slavonske županije.

Danijela Krizmanić, ravnateljica Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Trenkovo, istaknula je kako se škola u Trenkovu nalazi u prekrasnom okruženju te kako je okoliš rasprostranjen na gotovo dva hektara. „Naš okoliš oplemenit ćemo školskim voćnjakom od kojega će prvenstveno naša djeca imati koristi. Škola ima Zadrugu kroz koju će sve voće biti prerađeno u proizvode koji će se dijeliti u sklopu škole.“ – rekla je ravnateljica Krizmanić zahvalivši Udruzi „Zasadi stablo, ne budi panj“ te sponzoru akcije NHB-u.

Zamjenik županice Ferdinand Troha također je sudjelovao u ovoj lijepoj akciji te istaknuo kako vjeruje da će djeca ovim činom spoznati što znači posaditi stablo, a kasnije i kušati njegove plodove. „Bliži se blagdan sv. Vinka, početak radova u vinogradima, pa tako i u voćnjacima. Ovo je isto jedan početak, veseli nas što će djeca od najranije dobi spoznati vrijednost sadnje drveća, voćaka, te kako je bitno promišljati unaprijed. Stara poslovica kaže „Ne zaslužuješ sjediti u hladu ako nisi zasadio stablo.“ – rekao je zamjenik Troha.

Ivica Šnajder, ispred Udruge „Zasadi stablo, ne budi panj“, rekao je kako su školski voćnjaci ideja koju treba realizirati, jer kroz sadnju djeca uče da voće raste na stablu, a ne u trgovini. „Također je bitno da djeca nauče ritam i što kako raste, da se mora čekati kada se posadi, biti strpljiv da voćka naraste prije nego što se plod može pojesti. Moraju se učiti pratiti životni ciklus, što je jako važno. Ovdje će se posaditi oko pedeset sadnica šljiva, breskvi, jabuka, krušaka, ljeske, kestena, bit će raznovrsno.“ – rekao je Ivica Šnajder.

Načelnik Općine Velika Robert Hofman također je izrazio zadovoljstvo sadnjom novih stabala te naglasio kako podržava svaku akciju koja donosi boljitak svakog stanovnika, posebno djece.

Turistička zajednica Zlatni Papuk koordinator je ove akcije, a Kristina Rupert, zamjenica direktora TZ Zlatni Papuk istaknula je kako nakon sadnje voćnjaka u Trenkovu slijedni sadnja dijela voćnjaka u Kaptolu. „Nadamo se da ćemo ovom sadnjom potaknuti nove naraštaje te ih odgojiti u tom duhu očuvanja prirode. Na ovaj način zazelenit ćemo cijelo naše područje oko škola i na javnim površinama kako bismo bili atraktivni posjetiteljima koji će doći posjetiti našu županiju.“ – rekla je Kristina Rupert.

Treću godinu za redom smo sponzori ovog projekta. Bili smo sponzori u Dugom Selu i Karlovcu. Drago nam je što smo po prvi puta puta u Slavoniji, i to ovdje u Trenkovu. Sljedeći u planu nakon Trenkova nam je Osijek” – rekla je Mirjam Šipoš ispred Nove hrvatske banke d.d.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *