[FOTOGALERIJA] Požeško-slavonska županija je od danas i službeno bez mina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Dovršen je dugogodišnji posao razminiranja Požeško-slavonske županije. Danas, 21. studenog u Pakracu, održana je svečanost obilježavanja završetka razminiranja, a tom prigodom simbolično je upriličena predaja potvrde o cjelokupnom isključenju iz minski sumnjivog područja ove županije.

Na stranicama MUP-a, Ravnateljstva civilne zaštite stojepodaci da minski sumnjivo područje (MSP) na prostoru Republike Hrvatske iznosi 204,4 četvornih kilometara, kao rezultat aktivnosti razminiranja te općeg i tehničkog izvida.

MSP obuhvaća sedam županija i 37 gradova i općina, koji su zagađeni minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Ako bi se uzelo da Zadarska i Požeško – slavonska županija više nisu među onima u kojima ima mina, onda bi to u stvarnosti bila manja brojka.

Pretpostavlja se da je MSP zagađen s cca 15.000 mina te neeksplodiranim ubojnim sredstvima, posebno u područjima intenzivnih borbenih djelovanja tijekom Domovinskog rata.

Na današnjoj svečanosti sudjelovao je i ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade RH dr.sc. Davor Božinović, ravnatelj Civilne zaštite dr.sc. Damir Trut, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, načelnik PU Požeško-slavonske Željko Grgić, zamjenik županice Požeško – slavonske županije Ferdinand Troha, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić, županijski vatrogasni zapovjednik Marko Ašenbrener, voditelj Županijskog centra 112 Slavko Marinac.

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović je kazao da je razminiranje jedan od prioriteta na području sigurnosti te se u njega sustavno ulaže te da je Požeško – slavonska županija druga bez mina nakon Zadarske županije. Na kraju je ministar Božinović predao potvrde o cjelokupnom isključenju iz minski sumnjivog područja župnici Jozić, dok je posljednju minu s uklonjenu s područja naše županije uručio gradonačelnici Blažević.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *