[FOTOGALERIJA] Premijer Andrej Plenković u pratnji tri ministra otvorio Muzej bećarca

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Danas je svečano otvoren Muzej bećarca u Pleternici, a njegovu otvorenju uz mnogobrojne Pleterničane prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Andrej Plenković, izaslanica Predsjednika Hrvatskog Sabora i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić, njihovi zamjenici, gradonačelnici i načelnici Gradova i Općina s područja Požeško-slavonske županije, predstavnici vojske, policije i brojne druge dužnosnice i dužnosnici.

Bećarac je oblik narodne pjesme porijeklom iz ruralne Slavonije, odakle se njegova popularnost proširila do južne Mađarske i diljem Vojvodine. U obliku je dvostih koji se sastoji od dva deseterca čije se zadnje riječi rimuju. U studenom 2011. UNESCO je upisao bećarac u svoj popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
Muzej bećarca prigodnim bećarcem otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković – “Slavonijo, rodno moje polje, tko te pozna od bećara bolje!“

„Veliko mi je zadovoljstvo biti danas s vama, Slavonci su uvijek veliki domaćini. Meni je jako drago da je ovaj projekt, kako je Antonija rekla „identitetski projekt“, bio uvršten u jednu veliku zajedničku, političku i dogovorenu aktivnost koja se zove projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Taj projekt je 2016. godine stavio je fokus Vlade RH i svih resora, da zajednički dignemo Slavoniju, svih pet županija, te da učinimo ono što možda nije u godinama prije. Pokazati koliko nam je važno da se Slavonija razvija i da se u nju ulaže, da se stvaraju radna mjesta, da mladi ljudi ovdje zasnivaju svoje obitelji i da ostaju ovdje na svojoj zemlji.”

“Ono što mi je posebno drago, prošlo je već 12 godina otkad je bećarac uvršten na listu nematerijalne baštine UNESCO-a i da je kroz različite faze i prekogranične suradnje, a sada i ovog projekta, došao u fazu da otvaramo ovaj Interpretacijski centar Muzeja bećarca. Bećarci su za sve nas koji možda nismo Slavonci kao vi, veliko veselje i ugoda, istinski šarm i duhovitost, kreativnost i sve ono što krasi naše ljude u Slavoniji, čini ih simpatičnima, otvorenima, druželjubivima – malo tko je spreman tako ugostiti ljude kao što to činite vi. Vi to činite sa srcem, znanjem i to činite već godinama. Poruka koja je na tragu ovoga što su prethodno rekle županica i gradonačelnica, nastavit ćemo ulagati u Slavoniju, ulagati ne samo u infrastrukturne projekte, u zaštitu okoliša, energetiku, poduzetništvo i poljoprivredu – već i u ovakve niše kulturnog i tradicijskog karaktera, naše baštine i svega onoga što nas čini Hrvatima. Slavonijo, rodno moje polje, tko te pozna od bećara bolje!“ – rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Andrej Plenković.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *