[FOTOGALERIJA] Svečano otvoren Centar za posjetitelje Požeška kuća

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Projekt „Centar za posjetitelje – Požeška kuća” predstavlja novi tip turističke ponude koji podrazumijeva razvoj javne turističke infrastrukture, promocije ključnih turističkih atrakcija te inovativnu interpretaciju prirodne i kulturne nematerijalne baštine.
Cilj je objediniti sve što grad može ponuditi od kulturnih znamenitosti, lokalnih proizvoda, vinskih podruma i ugostiteljskih objekata kako bi postao nezaobilazna turistička destinacija te kako bi stvorili preduvjete i omogućili razvoj postojećih neiskorištenih potencijala, potaknuli samozapošljavanje stanovništva u turističkom sektoru te podržali razvoj ruralnih područja.
Razvoj turističke ponude grada Požege na temeljima kreativnog turizma koji se zasniva na upoznavanju tradicije i načina života lokalnog stanovništva.

Na današnjem Svečanom otvorenju Centra za posjetitelje Požeška kuća, svim prisutnima obratili su se v.d. ravnateljica Gradskog muzeja Požega Lidija Španiček, gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.
Voditelj Centra za posjetitelje Požeška kuća je mladi povjesničar Matej Peharda.

Centar je opremljen sadržajem koji prikazuje požešku povijest i kulturu dok je sama lokacija Centra povoljna za umrežavanje i suradnju kulturnih institucija te stvaranja jedinstvenog doživljaja za posjetitelje.
Centar obuhvaća stalni izložbeni prostor, multifunkcionalni izložbeni prostor i info-pult te suvenirnicu, a osmišljen je kao prostor od dvije cjeline, prizemlja i podruma.

Centar za posjetitelje početna je točka turističkog obilaska grada gdje posjetitelj saznaje sve bitne informacije o gradu, upoznaje povijest i kulturu grada, a iz Centra se dalje usmjerava u druge kulturne ustanove grada.
Prizemlje Centra sastoji se od nekoliko cjelina kojima je centralna točka multimedijska instalacija koja će se pokrenuti ulaznicom. Cjelina Istraži zlatnu dolinu kronološki prepričava povijest grada s istaknutim događajima koji su kroz povijest mijenjali grad. Posjetitelj u ovoj cjelini može isprobati vožnju na pijanom biciklu te na zanimljiv način proći kroz prirodna bogatstva požeškog kraja. Druga cjelina otkriva sve pojedinosti o fra Luki Ibrišimoviću te o njegovoj organizaciji obrane Požege od Osmanlija. U ovoj cjelini posjetitelj može testirati svoje znanje u kvizu o Požegi. Treća cjelina prizemlja Centra govori o barunu Trenku, njegovom neobičnom životu i pothvatima koji su ga učinili slavnim, a posjetitelj se može okušati u izravnom dvoboju s barunom.

Podrum Centra govori o prepoznatljivim elementima požeškog identiteta – a to su vino i čokolada. Posjetitelj će u podrumu čuti više o požeškom vinarstvu, tvornici Zvečevo te će kroz tradicionalna požeška jela (uz recepte) upoznati kulturu života Požežana. U podrumu će, poput cjeline o fra Luki, posjetitelj odigrati kviz o čokoladi, a potom i složiti svoju slasticu. Priču o životu Požežana zaokružit će ljubavne priče znamenitih Požežana.
Centar za posjetitelje Požeška kuća radit će od utorka do subote u sljedećem radnom vremenu: od utorka do petka Centar će raditi od 10 do 15 sati, a subotom će Centar raditi od 10 do 13 sati. Više o suvenirima, ulaznicama, ali i samom Centru može se saznati na web-stranici pozeskakuca.hr

Razvojne faze projekta

• 2014. – 2017. Ministarstvo turizma – projekt se kroz više faza prijavljivao na natječaj Ministarstva turizma u okviru kojeg je fokus bio na vanjskom i unutrašnjem uređenju, izvedbi građevinskih radova (sanacija krova, vanjske stolarije, fasade, strojarske i električne instalacije), na objektu Centar za posjetitelje „Požeška kuća“
• 2017. Ministarstvo turizma – prijava III. faze na otvoreni poziv Program razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini. U sklopu Faze III. obuhvaćeni su razvoj produkt i grafičkog dizajna za uređenje Centra za posjetitelje „Požeška kuća“, nabava IT i Multimedije te razvoj sadržaja za IT i Multimediju
• srpanj 2018. Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema
• prosinac 2019. Odluka o financiranju projekta „Požeške bolte“
• ožujak 2020. potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Požeške bolte“
Za domjenak na kraju svečanosti, pobrinula se uhodana i kvalitetna ekipa iz svečane dvorane Glorie.
U nastavku donosimo fotogaleriju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *