[FOTOGALERIJA] Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Požege

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Danas je, a povodom proslave Dana grada Požege održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Požege. Sjednica je održana u Gradskom kazalištu Požega, a otvorio ju je predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Matej Begić.

Sjednici je nazočio i ministar Vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, saborske zastupnice Anamarija Blažević i Martina Vlašić Iljkić, županica Požeško – slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić, rektor Sveučilišta u Osijeku prof.dr.sc. Vlado Guberac, predsjednik Općinskog suda u Požegi Damir Ronko, dekan Fakulteta za turizam i ruralni razvoj i zamjenik gradonačelnika Grada Požege prof.dr. sc. Borislav Miličević, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, gradonačelnici i načelnici iz Požeško – slavonske županije, voditelji, direktori, pročelnici, rukovoditelji, predstavnici vojske, policije, kao i brojni drugi visoki uzvanici.

Nakon službenog otvorenja svečane sjednice, svi prisutni imali su priliku pogledati promotivni film o projektima koji su se realizirani i onima koji će tek biti realizirani.

Između ostaloga rekonstruirana je u cijelosti Ulica Franje Thauzya, završeni su radovi na izgradnji prometnice, pješačke staze i parkirališta u ulicama Dobriše Cesarića i Josipa Runjanina. Isto tako izgrađen je most preko rijeke Orljave u Dervišagi, most koji je godinama bio u derutnom stanju i most koji je svakodnevno predstavljao opasnost mještanima prigradskog naselja Dervišaga. Započela je prva faza projekta rekonstrukcije dijela Ulice dr. Franje Tuđmana. Tvrtki Tekija d.o.o. dodijeljena su sredstva za projekt Kanalizacijska mreža ulice Jagodnjak, isto tako odvijaju se radovi na izgradnji i opremanju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u naselju Vidovci. Projekt „Požeške bolte“ jedan od najznačajnijih projekata Grada Požege, a u sklopu projekta, otvoren je i Centar za posjetitelje “Požeška kuća”. U završnoj fazi je zamjena klasične rasvjete na LED rasvjetu.

U tijeku je izrada idejnog rješenja za izgradnju osnovne škole u Babinom viru koja će omogućiti organizaciju jednosmjenske nastave.

“Nastojimo raditi, svi u gradskim ustanovama kojima je Grad osnivač. Moram priznati da u početku nije išlo lako, ali sad je već situacija sasvim drugačija. Grad Požega živi kao grad, a ne kao grad u sjeni Gradske uprave. Posebno bih izdvojio sport. Jako puno mladih je zainteresirano za bavljenje sportom, to smo donekle prepoznali kao problem jer nisu imali odgovarajuće uvjete za bavljenje sportom. Zato smo napravili projekt novog stadiona NK Slavonije, nove tribine i pomoćnog terena. Pomoćni teren smo završili a ostalo se nadamo da ćemo to završiti u narednih godinu dana, kako bi brojni mladi mogli baviti sportom. Spomenuo bih Jednu instituciju koju je Požega nepravilno izgubila tijekom proteklog vremena, još 1966. godine – Povijesni arhiv. Požega je kroz ovih osam stoljeća svoje povijesti bila izuzetno bogata u kulturno-povijesnom smislu i bila je više puta sjedište županije na razne načine. Projekt „Požeškog povijesnog arhiva“ u Županijskoj ulici, gdje će se izgraditi moderni povijesni arhiv, također iz europskih sredstava.“

„Koristeći jednu idealnu priliku ITU mehanizma gdje imamo na raspolaganju značajna sredstva. Planiramo napraviti rekonstrukciju gradske jezgre – baroknog Trga Svetog Trojstva, podzemna garaža na mjestu sadašnje tržnice, a iznad garaže bi bila tržnica i interpretacijski centar s pristupom iz Sokolove ulice, a Trg bi se u potpunosti zaobilazi. Imamo četiri osnovne škole u Požegi, a napravili smo idejni projekt za novu školu u Babinom viru.

Zahvalio bih svima koji su kroz ovih gotovo osam stoljeća Požege ovdje radili, živjeli i stvarali, dali svoj doprinos razvoju Požegi. Svim Požežanima i Požežanima čestitam Dan grada i Grgurevo.“ – rekao je gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić.

Kolektivna nagrada Grada Požege dodijeljena je Osnovnoj školi „Dobriša Cesarić“, a nagradu je preuzela ravnateljica mr.sc. Lidija Pecko. Kolektivna nagrada Grada Požege dodijeljena je Ženskom košarkaškom klubu Plamen Požega, plaketu su preuzeli trener kluba Vladimir Englman i kapetanica ekipe Laura Bašić.

Povelja humanosti Grada Požege dodijeljena je gospodinu Ivici Mađareviću. Godišnja nagrada Grada Požege dodijeljena je Željki Peška, članici Hrvatske kuglačke reprezentacije za slijepe i slabovidne osobe, a koja godinama postiže izvanredne sportske uspjehe. U ime svih nagrađenih obratila se ravnateljica Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ mr.sc. Lidija Pecko koja je naglasila kako trud, ustrajnost i humanost doprinose ostvarenju velikih stvari.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *