[FOTOGALERIJA] U Gradskoj knjižnici Požega predstavljena monografija Kaptol 1221. – 2021.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Ogranak Matice hrvatske u Požegi i Općina Kaptol organizirali su večeras u Gradskoj knjižnici Požega predstavljanje monografije, Kaptol 1221. – 2021.
Monografiju su predstavljali: načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, novelist i pripovjedač Ivica Ciganović, glavni urednik monografije izv.prof.dr.sc. Krunoslav Matešić, Kristina Rupert i Josip Soudek.

Predstavljanju monografije sudjelovala je i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, zamjenik županice Ferdinand Troha, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Požegi Anita Katić, bivša saborska zastupnica Marija Bajt, doktor Slavko Mustapić, ravnateljica požeške Gimnazije dr.sc. Vesna Vlašić te brojni drugi.

Knjiga obuhvaća širok spektar tema o Kaptolu od prapovijesnih vremena sve do današnjih dana. Knjiga je napisana na 572 stranice, sadrži 612 kartica teksta te 486 slika, crteža i sl. Rađena je dvije godine a na istoj je, osim 40 autora, svoj doprinos dalo dodatnih oko 100 osoba. Knjiga je napravljena u 1000 primjeraka te je teška nešto više od 3,00 kg.
Statistički podatci, povijesni zapisi, neobjavljeni rukopisi, vlastita istraživanja neke su od tema kojima su autori pokušali prikazati bogatu povijest Općine Kaptol. Na fotografijama u monografiji pokušali su bar približno dočarati sva ta polja, voćnjake i vinograde, potoke, šume i planine te ljude, običaje i radove kako su se mijenjali tijekom vremena – naglasio je načelnik Pavičić i zahvalio svima koji su sudjelovali na izradi monografije.

Na samom kraju predstavljanja, održana je i dodjela zahvale u vidu jedne od 10 monografija izrađenih u koži. Zahvalu u vidu monografije uručio je načelnik Mile Pavičić bivšoj saborskoj zastupnici Mariji Bajt te joj zahvalio na svemu učinjenom za Općinu Kaptol, između ostalog što je zbog nje Općina Kaptol postala Općina i što su kategorizirani kao brdsko-planinsko područje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *