Godinu dana Centra za posjetitelje Požeška kuća

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Centar za posjetitelje Požeška kuća svečano je otvoren 11. studenog 2022. godine kao odjel Gradskog muzeja Požega s ciljem pružanja kulturnih sadržaja na inovativniji način. Centar je otvoren s namjerom da se turistički sadržaji u domeni kulture na zanimljiv način prikažu posjetitelju, odnosno da ga privuku da posjeti Požegu i Požeštinu.
U proteklih godinu dana, od otvorenja do danas, Centar je posjetilo skoro 5 000 posjetitelja (točan broj 4912), odnosno prosječna mjesečna posjećenost bila je oko 400 posjetitelja. Skoro posto posjetitelja bili su odrasli, 39 % djeca (do 18 godina) te 14 % posjetitelja su umirovljenici/studenti/osobe s invaliditetom. Najveći broj posjetitelja bilo je u ožujku i kolovozu/rujnu, odnosno u mjesecima kada se obilježavaju dvije najvažnije manifestacije za Grad Požegu, a to su Dan grada (Grgurevo) i festival Zlatne žice Slavonije u kojima je Centar aktivno sudjelovao.
Ukupno je ostvareno 130 grupnih posjeta koji su uključivali ponajprije osnovne i srednje škole, a zatim i fakultete, turističke agencije, udruge te televizijske kuće.
Od važnijih događaja, svakako treba naglasiti manifestaciju „Muzejska noć 2023.“ koja je uključivala besplatni obilazak Centra i upoznavanje sadržaja za građane, zatim organizacija literarnih susreta osnovnih škola s područja Grada povodom obilježavanja stote obljetnice rođenja Matka Peića. U sklopu obilježavanja Grgureva, odnosno Dana grada Požege, 12. ožujka organiziran je Dan otvorenih vrata Centra gdje su se posjetitelji iz svih krajeva mogli upoznati sa sadržajem Centra. U svibnju je obilježen Međunarodni dan muzeja u podrumu Požeške kuće predavanjem u sklopu ovogodišnje teme „Muzeji, održivost, dobrobit“. Centar je u sklopu organizacije festivala Zlatne žice Slavonije predstavljao info/press Centar za sve sudionike festivala, ali i posjetitelje Požege koji su u tri dana festivala imali priliku upoznati se s Centrom.
Centar kroz razne oblike vanjske suradnje potiče vidljivost, ostvarene su suradnje sa svim kulturnim ustanovama Grada Požege, Požeško-slavonske županije, Turističkom zajednicom Grada Požege, Fakultetom turizma i ruralnog razvoja, udrugama koje djeluju na području Grada Požege, ugostiteljskim objektima, ali i mnogim drugim činiteljima turističke ponude Požege i Požeštine.
-S obzirom da slijedi dovršetak radova na rekonstrukciji Gradskog muzeja Požega, Požeška kuća kao odjel Muzeja u razdoblju koje dolazi zasigurno će se učvrstiti u širokoj ponudi kulturnih sadržaja za Požežane, ali i sve posjetitelje Požege i Požeštine. Budući da Požeška kuća predstavlja prvu točku u upoznavanju grada, u budućnosti je cilj osim privlačenja većeg broja posjetitelja oplemeniti postojeće sadržaje organizacijom različitih događaja i manifestacija kako bi Požeška kuća građanima Požege, ali i gostima pružila dodatnu vrijednost – poručuje Matej Peharda, voditelj Požeške kuće.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *