Godinu dana Centra za posjetitelje Požeška kuća

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Centar za posjetitelje Požeška kuća svečano je otvoren 11. studenog 2022. godine kao odjel Gradskog muzeja Požega s ciljem pružanja kulturnih sadržaja na inovativniji način. Centar je otvoren s namjerom da se turistički sadržaji u domeni kulture na zanimljiv način prikažu posjetitelju, odnosno da ga privuku da posjeti Požegu i Požeštinu.
U proteklih godinu dana, od otvorenja do danas, Centar je posjetilo skoro 5 000 posjetitelja (točan broj 4912), odnosno prosječna mjesečna posjećenost bila je oko 400 posjetitelja. Skoro posto posjetitelja bili su odrasli, 39 % djeca (do 18 godina) te 14 % posjetitelja su umirovljenici/studenti/osobe s invaliditetom. Najveći broj posjetitelja bilo je u ožujku i kolovozu/rujnu, odnosno u mjesecima kada se obilježavaju dvije najvažnije manifestacije za Grad Požegu, a to su Dan grada (Grgurevo) i festival Zlatne žice Slavonije u kojima je Centar aktivno sudjelovao.
Ukupno je ostvareno 130 grupnih posjeta koji su uključivali ponajprije osnovne i srednje škole, a zatim i fakultete, turističke agencije, udruge te televizijske kuće.
Od važnijih događaja, svakako treba naglasiti manifestaciju „Muzejska noć 2023.“ koja je uključivala besplatni obilazak Centra i upoznavanje sadržaja za građane, zatim organizacija literarnih susreta osnovnih škola s područja Grada povodom obilježavanja stote obljetnice rođenja Matka Peića. U sklopu obilježavanja Grgureva, odnosno Dana grada Požege, 12. ožujka organiziran je Dan otvorenih vrata Centra gdje su se posjetitelji iz svih krajeva mogli upoznati sa sadržajem Centra. U svibnju je obilježen Međunarodni dan muzeja u podrumu Požeške kuće predavanjem u sklopu ovogodišnje teme „Muzeji, održivost, dobrobit“. Centar je u sklopu organizacije festivala Zlatne žice Slavonije predstavljao info/press Centar za sve sudionike festivala, ali i posjetitelje Požege koji su u tri dana festivala imali priliku upoznati se s Centrom.
Centar kroz razne oblike vanjske suradnje potiče vidljivost, ostvarene su suradnje sa svim kulturnim ustanovama Grada Požege, Požeško-slavonske županije, Turističkom zajednicom Grada Požege, Fakultetom turizma i ruralnog razvoja, udrugama koje djeluju na području Grada Požege, ugostiteljskim objektima, ali i mnogim drugim činiteljima turističke ponude Požege i Požeštine.
-S obzirom da slijedi dovršetak radova na rekonstrukciji Gradskog muzeja Požega, Požeška kuća kao odjel Muzeja u razdoblju koje dolazi zasigurno će se učvrstiti u širokoj ponudi kulturnih sadržaja za Požežane, ali i sve posjetitelje Požege i Požeštine. Budući da Požeška kuća predstavlja prvu točku u upoznavanju grada, u budućnosti je cilj osim privlačenja većeg broja posjetitelja oplemeniti postojeće sadržaje organizacijom različitih događaja i manifestacija kako bi Požeška kuća građanima Požege, ali i gostima pružila dodatnu vrijednost – poručuje Matej Peharda, voditelj Požeške kuće.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)