Goran Šutalo donirao lovačke rogove Glazbenoj školi Požega

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U Glazbenoj školi Požega, jutros je održana promocija lovačkih rogova povodom donacije Gorana Šutala. Na promociji su u donatora, prisustvovali i ravnatelj Glazbene škole Požega Alen Kovačević te predstavnici Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije, predsjednik Lovačkog saveza Branko Bertelović i dopredsjednik Lovačkog saveza Denis Milošević, kao i predstavnik Agencije za znanost i obrazovanje.

“Iznimna mi je čast najaviti promociju lovačkih rogova u sklopu donacije gospodina Gorana Šutala i ovom prilikom se njemu od srca u ime svih zaposlenika i učenika zahvaljujem” – u uvodnom govoru rekao je ravnatelj Kovačević objasnivši i važnost donacije lovačkih rogova.

“Ovo su posebni rogovi jer su se radili u Austriji i jako puno vremena je trebalo da to realiziramo, u suradnji sa školom, s Alenom, sa županijskim lovačkim savezom. Dugi niz godina moja tvrtka ima zakup lovišta južno Papuka i krećem se dosta po svijetu, po Europi, po lovovima i znam da će ovo danas podići kvalitetu kulture samoga lova u našoj županiji. To mi je posebno drago, a ovim putem ću riječ prepustiti našem predsjedniku lovačkog saveza i odmah ću ga zamoliti da ove dame obuče u lovačku opremu da mogu u kompletu nastupiti” – rekao je Goran Šutalo.

“Ja vas sve skupa pozdravljam u ime Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije koji broji 29 članica i 1400 članova. Izuzetna mi je čast da mogu zahvaliti gospodinu Goranu Šutalu koji je bio začetnik svega ovoga, i gospodinu ravnatelju, a lovački savez se obvezuje, kao što je Goran rekao, da će svečane odore za vaše predstavnike odraditi i nadamo se da ćemo već ove godine u zajedničkoj suradnji prezentirati Lovački savez Požeško-slavonske županije i s ovom glazbenom ekipom. Puno vam hvala i otvoreni smo za daljnju suradnju” – rekao je predsjednik Branko Bertelović.

Prvi hrvatski zbor, pod imenom Zbor rogista, Fazan” Brezovica (Novi Zagreb) osnovan 1993. godine pod umjetničkim vodstvom prof. Franje Reberšaka (danas djeluje pod nazivom: Prvo Hrvatsko društvo lovačkih rogista Brezovica).

U Hrvatskoj trenutno imamo desetak skupina lovačkih rogista, a već 24 godine Hrvatski lovački savez organizira smotre lovačkih rogista i lovačkih pjevačkih zborova.

Rog u lovu

Na mjestu sastanka – okupljanja lovaca prije početka lova rogom (trubom) se daje znak za okupljanje (zbor). Kad se lovci postroje u vrstu, svira se pozdrav svima

Početak prigona u skupnom se lovu označava rogom (trubom) s tri duga zvuka, a završetak jednim dugim zvukom roga (trube).

Rog na lovačkim svečanostima

  • streljačko ili kinološko natjecanje
  • sajmovima
  • skupštinama
  • susretima rogista i lovačkih zborova HLS

Rog na posmrtnom ispraćaju lovca.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *