Zdravko Ronko: “Zbogom prijatelju”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


“Umro je Veljko Bulajić, jedan od najvećih filmskih redatelja s naših prostora koji je trajno oblikovao jugoslavensku i hrvatsku kinematografiju” – priopćili su jučer svi nacionalni mediji.

Većinu života proveo je radeći u Hrvatskoj i poznat je prije svega po režiji filmova na temu Drugog svjetskog rata. Prema Hrvatskoj radioteleviziji, njegovi su filmovi dosegnuli gledanost veću od 500 milijuna gledatelja širom svijeta.

Bulajićev legendarni film Bitka na Neretvi daleko je najskuplji filmski spektakl snimljen u bivšoj Jugoslaviji. U filmu su glumile holivudske zvijezde Orson Welles, Franco Nero, Yul Brynner, Sergei Bondarchuk uz jugoslavenske zvijezde, među kojima su Ljubiša Samardžić, Milena Dravić i Velimir Bata Živojinović. Film je bio nominiran za Oscara i osvojio je Zlatnu nagradu na filmskom festivalu u Moskvi. Premijerama u Sarajevu i Beverly Hillsu prisustvovali su Sophia Loren, Ronald Reagan i Josip Broz Tito. Promotivni plakat za film izradio je slavni slikar Pablo Picasso.

Redatelj Bulajić, dugogodišnje prijateljstvo imao je i s Požežaninom, bivšim saborskim zastupnikom, županom i dugogodišnjim gradonačelnikom Grada Požege gospodinom Zdravkom Ronkom.
U svom kratkom videoprilogu, pod nazivom “Zbogom prijatelju”, gospodin Ronko je podsjetio na predstavljanje monografije “Veljko Bulajić -Vlakom bez voznog reda u povijest filma”.

Videoprilog donosimo u nastavku.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)