Grad Lipik pobjednik je ovogodišnjega izdanja projekta Od izvora do mora

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Na natječaj „Od izvora do mora“ za 2023. godinu se prijavilo ukupno 28 gradova u kategorijama mali, srednji i veliki gradovi. U konkurenciji malih gradova do 15 tisuća stanovnika, natjecali su se Crikvenica, Ilok, Korčula, Lipik, Ludbreg, Mali Lošinj, Otočac, Ploče, Vodnjan – Dignano, Zabok i Zlatar, a upravo je Lipik pobijedio u ovoj kategoriji. Tri najuspješnija grada podijelit će nagradni fond od 42 tisuće eura namijenjen za nabavku sadnica stabala, pa osim što su očistili vlastiti okoliš od otpada, dobili su i priliku za dodatno ozelenjivanje. O pobjednicima je odlučilo nekoliko parametara, od kojih je najvažniji bio matematički izračun najveće prikupljene količine otpada po sudioniku ove jednodnevne akcije.

U lipičkoj akciji prikupljanja otpada sudjelovala su 104 volontera pri čemu je prikupljeno 20 tona otpada. Sad slijedi završna etapa, odnosno sadnja drveća, koja je predviđena tijekom jeseni, o čemu ćemo pisati naknadno.

Lipik se s pravom ponosi svojom pobjedom u natječaju „Od izvora do mora“, jer je pokazao iznimnu predanost očuvanju okoliša i aktivno sudjelovanje lokalne zajednice u ostvarivanju ciljeva zaštite prirode. Gradonačelnik Vinko Kasana se složio s tom tvrdnjom te je čestitao i zahvalio djelatnicima gradskih ustanova i tvrtki koje su pripremile projekt, kao i brojnim volonterima koji su sudjelovali u akciji.

Ova pobjeda ima veliko značenje za nas u Lipiku jer osigurava sredstva namijenjena za sadnju stabala. Grad Lipik teži da postane zeleni i zdravi grad, prepoznat kao zdravstvena i rehabilitacijska oaza.“, istaknuo je gradonačelnik. Nadalje, najavio je da će nakon završetka kapitalnih projekata, poput uređenja perivoja, uslijediti opsežno uređenje grada koje uključuje ozelenjivanje i sadnju cvijeća. Ovo će dodatno doprinijeti vizualnoj ljepoti i kvaliteti života u Lipiku, stvarajući ugodno i zdravo okruženje za građane i posjetitelje.

Pobjeda u natječaju „Od izvora do mora“ predstavlja veliki korak naprijed za Lipik i dokazuje predanost očuvanju okoliša.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *