Grad Lipik pobjednik je ovogodišnjega izdanja projekta Od izvora do mora

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Na natječaj „Od izvora do mora“ za 2023. godinu se prijavilo ukupno 28 gradova u kategorijama mali, srednji i veliki gradovi. U konkurenciji malih gradova do 15 tisuća stanovnika, natjecali su se Crikvenica, Ilok, Korčula, Lipik, Ludbreg, Mali Lošinj, Otočac, Ploče, Vodnjan – Dignano, Zabok i Zlatar, a upravo je Lipik pobijedio u ovoj kategoriji. Tri najuspješnija grada podijelit će nagradni fond od 42 tisuće eura namijenjen za nabavku sadnica stabala, pa osim što su očistili vlastiti okoliš od otpada, dobili su i priliku za dodatno ozelenjivanje. O pobjednicima je odlučilo nekoliko parametara, od kojih je najvažniji bio matematički izračun najveće prikupljene količine otpada po sudioniku ove jednodnevne akcije.

U lipičkoj akciji prikupljanja otpada sudjelovala su 104 volontera pri čemu je prikupljeno 20 tona otpada. Sad slijedi završna etapa, odnosno sadnja drveća, koja je predviđena tijekom jeseni, o čemu ćemo pisati naknadno.

Lipik se s pravom ponosi svojom pobjedom u natječaju „Od izvora do mora“, jer je pokazao iznimnu predanost očuvanju okoliša i aktivno sudjelovanje lokalne zajednice u ostvarivanju ciljeva zaštite prirode. Gradonačelnik Vinko Kasana se složio s tom tvrdnjom te je čestitao i zahvalio djelatnicima gradskih ustanova i tvrtki koje su pripremile projekt, kao i brojnim volonterima koji su sudjelovali u akciji.

Ova pobjeda ima veliko značenje za nas u Lipiku jer osigurava sredstva namijenjena za sadnju stabala. Grad Lipik teži da postane zeleni i zdravi grad, prepoznat kao zdravstvena i rehabilitacijska oaza.“, istaknuo je gradonačelnik. Nadalje, najavio je da će nakon završetka kapitalnih projekata, poput uređenja perivoja, uslijediti opsežno uređenje grada koje uključuje ozelenjivanje i sadnju cvijeća. Ovo će dodatno doprinijeti vizualnoj ljepoti i kvaliteti života u Lipiku, stvarajući ugodno i zdravo okruženje za građane i posjetitelje.

Pobjeda u natječaju „Od izvora do mora“ predstavlja veliki korak naprijed za Lipik i dokazuje predanost očuvanju okoliša.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)