Grad Požega će i ove godine biti bez vatrometa za doček Nove godine

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Ukupno 44 hrvatska grada i općine odlučili su u novu 2024. godinu ući bez vatrometa, objavila je udruga Prijatelji Životinja. Prelomili su nakon apela te udruge u kojem su molili da zaštite životinje i okoliš od negativnih posljedica vatrometa – javlja SiB.hr.

Ti su se gradovi te neke općine izjasnile da neće imati vatromet u vlastitoj organizaciji tijekom dočeka, a mnogi od njih će umjesto vatrometa imati ekološke i atraktivne svjetlosne senzacije.

Među spomenutim gradovima su Labin, Rovinj, Čazma, Opatija, Samobor, Rijeka, Pula, Cres, Zabok, Novigrad, Duga Resa, Oroslavje, Varaždin, Osijek, Poreč, Zadar, Požega, Đurđevac, Zagreb, Vrbovec, Pregrada, Vinkovci, Virovitica, Mali Lošinj, Crikvenica, Kaštela, Ivanec, Dubrovnik, Otok. Općine koje su se odlučile za ovaj korak su Općina Sukošan, Lovran, Gornja Stubica, Belica, Donji Vidovec, Voćin, Bol, Majur, Pitomača, Klana, Klenovnik, Bogdanovci, Bošnjaci, Tompojevci, Viljevo.

Uz to, trgovački lanci Lidl i Tommy su odlučili iz obzira prema ljudima, životinjama i okolišu da neće prodavati nikakvu pirotehniku.

Na doček bez vatrometa i prošle se godine odlučilo više gradova koji su blještavilo na nebu odlučili zamijeniti alternativama poput šarenih konfeta, laserskih showova i drugih vizualnih efekata.

Vlasnici kućnih ljubimaca odlično znaju koliki stres novogodišnje ludilo s vatrometom i petardama stvara njihovim ljubimcima. SVake godine stotine životinja pretrpi ozljede ili čak smrt zbog glasne buke. Prijatelji životinja već su ranije upozorili da zvuk vatrometa i eksplozija može izazvati kod njih stanje šoka te ekstremni stres koji utječe na fizičko i psihičko zdravlje ljubimaca.

I određene skupine ljudi kao što su osobe s PTSP-om i drugim poteškoćama te oni osjetljivi na buku teško se nose s vatrometom u novogodišnjoj noći.

Vatromet također šteti i okolišu jer može doprinijeti zagađenju zraka budući da ispušta velike razine ugljičnog dioksida u atmosferu.


Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)