Grad Požega ima, ali zapravo nema javni zahod (public toalet)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Javni zahod je soba ili mala zgrada sa zahodima (ili pisoarima) i umivaonicima koji ne pripada određenom kućanstvu.
Isto tako, javni zahod je dostupan širokoj javnosti, kupcima, putnicima, zaposlenicima poduzeća, učenicima itd.
Javni zahodi obično su odvojeni u muške i ženske objekte, iako neki su uniseks, posebno za male toalete.

Javni zahodi trebaju biti pristupačni osobama s invaliditetom. Neki javni zahodi su besplatni, dok drugi naplaćuju naknadu.
Lokalne vlasti ili komercijalne tvrtke mogu pružiti javne zahode. Neki su bez nadzora, dok drugi imaju tzv. poslužitelja.

Grad Požega također ima jedan javni zahod. Nalazi se samo dvadesetak metara od prijestolnice Grada Požege, dakle građevine Gradskog poglavarstva. Dugi niz godina javni zahod više vremena nije u uporabi i funkciji, nego što je bio u uporabi (ne samo u mandatu aktualne vlasti) te samim time nije dostupan korisnicima.
Dakle, radi se o lokaciji u samom centru grada, neposredno uz Gradsku tržnicu na otvorenom. Kada je tržnica u funkciji (četvrtak i subota) frekvencija ljudi na ovom dijelu grada nije zanemariva. Kako je već u ovom tekstu navedeno, ingerencija javnog zahoda je javna vlast u ovom slučaju Grada Požege (neka od službi Grada) ili u nadležnosti neke komercijalne tvrtke, u ovom slučaju opet Gradske javne tvrtke “Komunalac Požega d.o.o.”

Zapravo i nije toliko bitno čija je nadležnost javni zahod, a ono što je bitno za korisnike je to da javni zahod nije u funkciji za koju je izgrađen i namijenjen.
Kada će i hoće li će javni zahod grada Požege ponovno biti u funkciji, ne možemo reći.
Možda je rješenje postojeći javni zahod jednostavno srušiti pa na toj lokaciji izgraditi dva-tri parkirna mjesta koja će gradu od naplate parkinga donositi prihod.
Možda je rješenje na drugoj pogodnoj lokaciji izgraditi novi javni zahod, a koji će po današnjim “uzusima” gradnje ovakvih objekata imati i pristup za invalide.

Dok se “mjerodavni” ne pozabave i ovim komunalnim problemom, građanke i građani grada Požege u slučaju potrebe za korištenjem javnog zahoda, snalazite se kako znate i umijete.

I na kraju, poštovane građanke i građani grada Požege, prirez u gradu Požegi koji se koristi između ostalog i za ovu namjenu Vi uredno podmirujete.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika