Grad Požega: Razlozi uklanjanja stabala u Ulici dr. Franje Tuđmana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Stabla u Ulici dr. F. Tuđmana uklonjena su jer su dostigla svoju fiziološku zrelost, te su načeta raznim bolestima, oštećenjem korijenskog sustava što je na kraju rezultiralo osušenim granama pa čak i krošnjama u cjelini. Izvođenjem građevinskih radova došlo je do neizbježnog dodatnog mehaničkog oštećenja korijenskog sustava koji je već bio značajno oštećen. Stablo svojim korijenovim sustavom osim što dobiva hranjivo potrebno za život vrši i funkciju mehaničke stabilnosti. Oštećenja na kori stabla isto tako ukazuju na poremećaj mehaničke stabilnosti stabla. Mehanička oštećenja i fiziološka zrelost stabala skupa dovode do smanjenog dovoda mineralnih tvari iz korijena do krošnje, te smo posljednjih godina bili svjedoci nedovoljnog stvaranja lisne mase. Uslijed vjetra ili jače kiše lomile su se već suhe grane.

Moramo biti svjesni da stabla koja žive u urbanom prostoru se ne mogu usporediti sa stablima koja rastu u šumskim sastojinama. Terenskim uvidom donesen je zaključak Povjerenstva za hortikulturu da stabla više ne mogu imati potrebnu mehaničku i statičku stabilnost te da je uslijed oštećenja i sušenja narušena njihova vitalnost. Posljedično narušenom stanju, stabla predstavljaju potencijalnu opasnost za građane i imovinu.

U blizini se nalaze obrazovne i sportske ustanove te je opravdana zabrinutost zbog mogućih posljedica. Zamjenska stabla predstavljaju poboljšanje i cjelovito rješenje kako u vizuri novoobnovljene ulice tako i smanjenja rizika od evidentne opasnosti za građene i materijalnu imovinu.

Kod donošenja odluke o načinu postupanja s dosadašnjim i budućim zelenilom u gradu presudno je prije svega mišljenje struke, što je bilo i u ovom slučaju – priopćili su iz Grada Požege.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *