Građani peticijom traže uvećanje dječjeg doplatka za minimalno 50 eura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


GRAĐANSKA inicijativa ZA djecu pokrenula je peticiju kojom traži povećanje dječjeg doplatak za minimalno 50 eura za svako dijete ili kompletno ukidanje cenzusa i fiksni dječji doplatak za svako dijete, bez obzira na primanja u obitelji – prenosi INDEX.hr.

“Smatramo da rastom cijena, uvođenjem eura, gledajući i na iznos prosječnih plaća, dječji doplatak od 19 do 38 eura nikako nije dovoljan da bi dijete imalo ikakve koristi od njega”, napisali su.

Iz inicijative ističu da Hrvatska kao članica Europske unije zaostaje po pitanju dječjeg doplatka i iznosa istog.

“Ako idemo u korak s vremenom i ako smo toliko napredovali, vrijeme je i da se mijenjaju stvari koje se nisu mijenjale desetljećima. Dječji doplatak u Hrvatskoj iznosi mizernih 149 do 299 kuna, ili po novome 19.40 do 38.90 eura. Cenzus je takav da mnoge obitelji ostaju bez dječjeg doplatka unatoč tome što su na pragu socijalnih slučajeva zbog malih primanja, iako su zaposleni”, dodaju.

Peticiju je dosad potpisalo više od 20 tisuća osoba, a nalazi se ovdje.

Što se tiče nekih drugih europskih zemalja koje također imaju univerzalni dječji doplatak, Njemačka od 1. siječnja daje 250 eura za svako dijete, Irska isplaćuje 140 eura mjesečno svakom djetetu, mali Šveđani primaju 123 eura mjesečno, a u Austriji sva djeca do 3 godine primaju 114 eura doplatka, djeca do 9 godina 121 euro, a starija od 10 do 18 godina 141 euro. U Nizozemskoj ovisno o dobi djece doplatak iznosi 223 eura za djecu do 5 godina, a najveći je, od 319 eura, za djecu u dobi od 12 do 17 godina.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *