Gradonačelnici se mijenjaju, ali ne i “čuvar požeške baštine”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Prije svega nekoliko dana, objavom članka, povukli smo pitanje o možebitnom demoliranju baroknog i predivnog grada Požege pod “nadzorom stručnjaka”.

Na tu temu osvrnuo se i bivši saborski zastupnik, bivši župan Požeško-slavonske županije i bivši dugogodišnji gradonačelnik Grada Požege gospodin Zdravko Ronko. Njegov osvrt prenosimo u cijelosti:


“A pro po objavljenog teksta na portalu Požeški.hr od 16.08.2023. pod naslovom: Devastira li se pod „nadzorom struke“ predivni barokni grad Požega? Klikni na link https://pozeski.hr/devastira-li-se-pod-nadzorom-struke…/
Za uvod, samo dvije rečenice:
Prvo, Požega kao stari grad bogate povijesti i još bogatije arhitekture, posebno barokne, imala je tu „sreću“ da su joj za „čuvara i spasitelja“ njenih kulturnih dobara pored arhitekata i povjesničara umjetnosti postavili etnologa, koji evo već četvrt stoljeća „žari i pali“ Slavonskom Atenom…., i
drugo, za „devastaciju“ Požege (kako stoji u tekstu), zasigurno nisu zaslužni (krivi) investitori, oni imaju novac, a novac treba investirati, ulagati, obrtati…..
Prilog: Ulomak iz knjige „Požegom kroz povijest – Rudolf Heli“, studeni 2019. g.
..… Grad Požega, uz Dubrovnik i Senj jedan je od triju mitskih gradova Lijepe naše Domovine, bio je on i slobodan kraljevski grad, grad kojeg su nazivali Slavonskom Atenom s brojnim doprinosima u znanosti, umjetnosti, kulturi te svekolikoj ljepoti, grad koji je istovremeno imao energije brinuti se o baštini i suvremenosti.
I zato se nikad nisam mirio s činjenicom da se u njemu ukidaju značajne i duboke ukorijenjene institucije, a ovog puta samo ću se zadržati na Požeškom povijesnom arhivu.
….Neoprostivo je što ništa bolji odnos nije bio niti prema prezentaciji i promociji građe, slijedom i promociji Požege, vjerojatno zbog kompleksa kako brodskih moćnika tako posebno još uvijek i sadašnjeg ravnatelja slavonskobrodskog Arhiva, čemu je svakako pridonijela nezainteresiranost uspavanih i domaćih / požeških njegovih djelatnika. I to me je uvijek boljelo. Čim sam došao u priliku, a bilo je to 26.rujna 2002. godine kad sam bio izabran za gradonačelnika Grada Požege, odmah sam na 1. sjednici Gradskog poglavarstva, 14. listopada ni manje ni više predložio, a Poglavarstvo je jednoglasno prihvatilo Odluku kojom se Državnom arhivu Slavonski Brod – Odjel Požega dodjeljuje zgrada (korisne površine 420,2) i dvorište (512m2) u Požegi, na adresi Županijska 13, kako bi se mogla primjereno smjestiti bogata građa. Pristupilo bi se i dogradnji zgrade (katnice dvostruko veće korisne površine) što bi bio i doprinos brzom osamostaljenju Požeškog povijesnog arhiva ili Državnog arhiva u Požegi.
Dobre relacije i vibracije s Ministarstvom kulture rezultirale su u svibnju mjesecu 2003. godine s konačnim rješenjem o obnovi kipa Svetog Trojstva za što je Ministarstvo izdvojilo 2,8 milijuna kuna, a kako smo državi dodijelili i „Staru svilanu“ za potrebe Konzervatorskog odjela, te nekadašnji dječji vrtić „Ljubica Trifunović“ za potrebe Državnog arhiva u Požegi, postignut je dogovor oko financiranja rekonstrukcije „Svilane“ s 2,4 milijuna kuna te dogradnja Državnog arhiva u Požegi s 2,6 milijuna kuna.
Kip Svetog Trojstva i Konzervatorski odjel su realizirani, a za Državni arhiv u Požegi naloženo je hitno ishođenje potrebne dokumentacije za dogradnju.
U srpnju 2003. godine Državni arhiv u Slavonskom Brodu nevoljko naručuje, a potom i preuzima idejni projekt za dogradnju Požeškog arhiva.
Na kraju te godine dolazi do promjene vlasti na državnoj razini, slijedom i promjene u Ministarstvu kulture (dolazak Bože Biškupića za ministra), a u sinergiji s „dobrom voljom“ ravnatelja Ivana Medveda iz Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, „opstruktivnom voljom“ ravnatelja Konzervatorskog odjela Žarka Španičeka, te „prešutnom voljom“ požeških, arhivskih djelatnika projekt se, kao što se može i pretpostaviti, zaustavljen. Uspjela je samo 11. studenog 2003. godine na svjetlo dana izaći lokacijska dozvola.
….U Požegu je više puta dolazio ministar Biškupić, pa je tako i 2007. godine, obilazeći Arhiv, te iskazujući i „veliku zainteresiranost“, glumatao i hinio potrebu dogradnje i osiguranje novčanih sredstava (o.p. koja su još 2003. bila osigurana) iz Ministarstva kulture, ali su njegove priče bila samo puka i prazna obećanja.
….Moram reći i ovo. Prije koji tjedan na prostoru namijenjenom dogradnji Arhiva u Požegi (katnica sa 750 m2 korisne površine), iako se nalazi u strogoj A-zoni podložnoj ishođenju svih mogućih dozvola, nadležnih tijela i suglasnosti Konzervatorskog odjela, potpuno je ilegalno (možda i dogovorno !?) osvanulo novoizgrađeno asfaltirano parkiralište s rampom za osobne automobile i daljinskim za „odabrane“.
….Tražeći objašnjenje, 22. rujna ove godine (2019.) , u telefonskom razgovoru ravnatelj Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Požegi Žarko Španiček uvjeravao me kako je to nemoguće, kako o tome ništa ne zna, da se nešto radilo svakako bi znao, kako će sve odmah provjeriti i izaći na teren, kontaktirati kolegu Radonića iz Arhiva pa će mi iduću dan moći dati odgovor. Odgovor koji sam dobio bio je da „doista nije ništa znao“, kako su ga u Odjelu Državnog arhiva u Požegi „uvjerili da je to samo privremeno“ te da, što se tiče strogo zaštićene A-zone, ova nedopuštena i ilegalna izgradnja „nije baš zahvat takve dubine u zemlji koji bi zaslužio njegovu intervenciju“.
E, pa nazdravlje !”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

2 thoughts on “Gradonačelnici se mijenjaju, ali ne i “čuvar požeške baštine””

  1. Ovo nije novinarstvo, nego služenje određenoj politici i određenom čovjeku, koji se ovaj put otvoreno i predstavio. Osim što nema veze s izvornim novinarstvom, koje je dostojanstveno, obrazovano i kulturno, Vaš članak je, baš kao i prethodni na istu temu, pun neistina, poluinformacija, besmislica, a k tome krajnje maliciozan. Prestanite sramotiti samog sebe i bavite se nečim korisnijim, konstruktivnijim i produktivnijim, umjesto da trujete javnost izrežiranim i montiranim hajkama na svakoga tko ne odgovara “njegovoj milosti” drugu Ronku, koji je već ionako previše zla nanio brojnim poštenim i marljivim ljudima, a sam se vješto izvukao iz sudskih procesa pokrenutih radi nedjela u kojima je sudjelovao i za koja bi sasvim sigurno odgovarao da nema tako jak politički lobi. Umjesto da pišete o ljudima i temama o kojima nemate pojma, radije se obrazujte, opismenite i malo bolje informirajte, a prije svega ispitajte svoju savjest i ne podilazite političkim i drugim spletkarenjima. Malo bolje pogledajte oko sebe i primijetit ćete puno dobrih i lijepih stvari o kojima bi itekako vrijedilo pisati. Time biste napokon doprinijeli svojoj sredini, do koje Vam je tobože toliko stalo. Mnogo toga se čini za zaštitu i očuvanje naše baštine, raspitajte se pa ćete vidjeti. Zašto za promjenu ne biste o tome pisali? Za početak, kada Vas pozovu na neko kulturno događanje, odazovite se i onda pratite što se doista zbiva, opišite i snimite pozitivne rezultate nečijeg truda i zalaganja, umjesto da lovite “senzacije” u “mutnom”. Vaše mentalno zdravlje je u svakom slučaju zabrinjavajuće. Morate pod hitno nešto poduzeti. Za svoju i opću dobrobit!

    1. Mateo Pejaković

      Ne pratimo niti jedno kulturno događanje na kome ste Vi u bilo kome svojstvu gospodine pročelniče.
      O mentalnom stanju i raznim malverzacijama, uskoro!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *