Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić primio predstavnike povijesnih postrojbi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Požegu su 12. ožujka tradicionalno posjetile povijesne postrojbe iz Hrvatske i inozemstva. Njih 26 s oko 200 pripadnika paradiralo je ulicama grada, te uz svoje domaćine, Povijesnu postrojbu Trenkovi panduri i požešku Gradsku stražu, sudjelovalo u proslavi Grgureva i dana grada Požege.

Nakon mimohoda gradskim ulicama i svečane smotre održane na Trgu svete Terezije Avilske, predstavnike postrojbi primio je gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić, zajedno sa požeško – slavonskom županicom Antonijom Jozić i svojim zamjenikom dr.sc. Borislavom Miličevićem. 

Bila je to prilika i za susret sa zamjenikom gradonačelnice češkog grada Bilovca Zbyněkom Bajnarom. Naime, Povijesna postrojba “Trenkovi panduri” i “Bilovecka dvorska garda” iz Moravsko-šleske regije, njeguju dugogodišnju  kulturnu suradnju zahvaljujući kojoj su Trenkovi panduri sudjelovali u brojnim manifestacijama i obilježavanjima u Češkoj. Također, u Brnu leži mumificirano tijelo vođe Trenkovih pandura, Franje baruna Trenka, a ostvarena je i suradnja s muzejom Grada Brna pa je tako 2020. godine u Gradskom muzeju Požega otvorena izložba “Franjo barun Trenk – Novo lice legende” – prenosi Grad Požega.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *