Gradski muzej Požega predstavio 3D stolni kalendar za 2024. godinu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Grad Požega i Gradski muzej Požega posebnim kalendarom za 2024. godinu simbolički obilježavaju približavanje kraju projekta Požeške bolte, obnove zgrada i novog stalnog postava te stotu obljetnicu Muzeja.

Gradski muzej Požega osnovao je Julije Kempf 6. prosinca 1924. godine kao prvi zavičajni muzej u istočnoj Hrvatskoj koji danas sakuplja, čuva i na suvremene načine interpretira iznimno vrijednu arheološku, povijesnu, kulturno povijesnu, umjetničku i etnografsku građu s područja Požege i požeškog kraja. Već stotinu godina Gradski muzej Požega jedinstvena je baštinska i kulturna ustanova.

Grad Požega i Gradski muzej Požega posebnim kalendarom za 2024. godinu simbolički obilježavaju stotu obljetnicu, ali i približavanje kraju projekta Požeške bolte, obnove zgrada i novog stalnog postava jedinstvenim kalendarom koji je danas predstavljen u Gradskoj knjižnici Požega. Riječ je o 3D stolnom kalendaru u obliku kuće Krauss, najstarije zgrade na Trgu Svetog Trojstva s početka 18. stoljeća u kojoj je već 70 godina smješten Muzej. Na mjestu krova je kalendar za tekuću godinu, a unutrašnjost Muzeja krije 24 recepta Požege i požeških sela (12 gradskih, 12 seoskih, 12 slatkih, 12 slanih) na akvareliranim karticama.

Tako i poslije isteka 2024. godine kalendar ostaje vrijedni suvenir, na simboličan način trajna čuvaonica i interpretarij neprocjenjive materijalne i nematerijalne kulture ovog područja o kojoj brine Gradski muzej Požega.

Dizajnerica i ilustratorica kalendara je Zrinka Kukuljica Merčep iz Vukovara, a o kalendaru su govorile djelatnice Gradskog muzeja Požega, autorica Maja Žebčević Matić i v.d ravnateljica Lidija Španiček. “Godine prolaze, ali kulturna baština ostaje ako se o njoj brinemo baš kao naš Gradski muzej Požega proteklo stoljeće. Sačuvat ćete ju i vi ako se odlučite pripremiti neko od 24 zanimljiva jela iz Požege i požeškog kraja. Jer to nisu samo zaboravljeni okusi, mirisi i priče iz djetinjstva, to je memorijski kod našeg identiteta,” naglasila je autorica kalendara Maja Žebčević Matić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)