Gradski muzej Požega predstavio 3D stolni kalendar za 2024. godinu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Grad Požega i Gradski muzej Požega posebnim kalendarom za 2024. godinu simbolički obilježavaju približavanje kraju projekta Požeške bolte, obnove zgrada i novog stalnog postava te stotu obljetnicu Muzeja.

Gradski muzej Požega osnovao je Julije Kempf 6. prosinca 1924. godine kao prvi zavičajni muzej u istočnoj Hrvatskoj koji danas sakuplja, čuva i na suvremene načine interpretira iznimno vrijednu arheološku, povijesnu, kulturno povijesnu, umjetničku i etnografsku građu s područja Požege i požeškog kraja. Već stotinu godina Gradski muzej Požega jedinstvena je baštinska i kulturna ustanova.

Grad Požega i Gradski muzej Požega posebnim kalendarom za 2024. godinu simbolički obilježavaju stotu obljetnicu, ali i približavanje kraju projekta Požeške bolte, obnove zgrada i novog stalnog postava jedinstvenim kalendarom koji je danas predstavljen u Gradskoj knjižnici Požega. Riječ je o 3D stolnom kalendaru u obliku kuće Krauss, najstarije zgrade na Trgu Svetog Trojstva s početka 18. stoljeća u kojoj je već 70 godina smješten Muzej. Na mjestu krova je kalendar za tekuću godinu, a unutrašnjost Muzeja krije 24 recepta Požege i požeških sela (12 gradskih, 12 seoskih, 12 slatkih, 12 slanih) na akvareliranim karticama.

Tako i poslije isteka 2024. godine kalendar ostaje vrijedni suvenir, na simboličan način trajna čuvaonica i interpretarij neprocjenjive materijalne i nematerijalne kulture ovog područja o kojoj brine Gradski muzej Požega.

Dizajnerica i ilustratorica kalendara je Zrinka Kukuljica Merčep iz Vukovara, a o kalendaru su govorile djelatnice Gradskog muzeja Požega, autorica Maja Žebčević Matić i v.d ravnateljica Lidija Španiček. “Godine prolaze, ali kulturna baština ostaje ako se o njoj brinemo baš kao naš Gradski muzej Požega proteklo stoljeće. Sačuvat ćete ju i vi ako se odlučite pripremiti neko od 24 zanimljiva jela iz Požege i požeškog kraja. Jer to nisu samo zaboravljeni okusi, mirisi i priče iz djetinjstva, to je memorijski kod našeg identiteta,” naglasila je autorica kalendara Maja Žebčević Matić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *