Haker koji je upao u A1 ide u osnovnu školu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

HAKER koji je upao u sustav A1 i ukrao osobne podatke najmanje 100.000 korisnika tog telekoma, kako doznajemo, ide u osnovnu školu.

Počinitelja policija, kako je saznao Index, svrstava u kategoriju mlađeg maloljetnika, što je termin koji obuhvaća tinejdžere od 14 do 16 godina.

No neslužbeno, haker koji je upao u A1, ukrao osobne podatke i tražio oko pola milijuna dolara u kriptovalutama ima nepunih 15 godina.

Jučer ga je policija navodno sačekala kada je došao iz škole, a postupanje su obavili u prisutnosti roditelja. Pretražili su obiteljsku kuću u kojoj su, prema Indexovim informacijama, pronašli opremu kojom je djelo počinjeno.

Kako se radi o maloljetniku, policija nije izlazila s detaljnijim informacijama o njemu.

Maloljetni haker je od A1, podsjetimo, tražio oko 500.000 dolara u kriptovalutama kao uvjet da ne objavi osobne podatke korisnika na dark webu. Tražio je 150 ethereuma (ETH). Indexu je u petak navečer javio da mu u roku od 72 sata, koji je zadao, nije uplaćen traženi iznos te da je objavio podatke na dark webu. No, kada smo ga zatražili dokaz, više nije odgovarao.

Priopćenje MUP-a
Naknadno su se oglasili i iz policije.

“Možemo potvrditi da su policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije, od trenutka prijave hakerskog napada, intenzivno poduzimaju radnje iz nadležnosti policije u cilju utvrđivanja identiteta počinitelja kaznenih djela Oštećenje računalnih podataka i Iznude u pokušaju na štetu TD A1 Hrvatska. Mjere i radnje poduzete tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja kao i poduzete analize digitalnih tragova rezultirale su relevantnim informacijama o mogućem počinitelju kaznenih djela kojima je oštećena tvrtka A1.

Sukladno svemu navedenom, policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti u koordinaciji s PU brodsko-posavskom, proveli su danas tijekom dana pretragu doma, pokretnih stvari (računala, pametni telefon i dr.) i korisničkih računa osobe za koju se sumnja da je počinitelj kaznenih djela na štetu TD A1 Hrvatska. Osoba za koju se sumnja da je počinitelj je maloljetna osoba te iz razloga zaštite privatnosti nismo u mogućnost iznositi više podataka. Kriminalističko istraživanje se nastavlja”, poručili su iz MUP-a.

Sumnja se na ozbiljne sigurnosne propuste u sustavu A1, teleoperateru prijeti velika kazna
Agencija za zaštitu podataka pak provodi nadzor kojim se treba utvrditi je li teleoperater napravio propuste u zaštiti podataka svojih korisnika. Agencija za zaštitu osobnih podataka danas i sutra provodi nadzor kako bi ustanovili je li A1 dovoljno zaštitio podatke svojih korisnika. Ako ustanove propust, A1 bi mogao platiti kaznu do 10 milijuna eura ili 2% godišnjeg prometa na svjetskoj razini.

Ako se nepravilnost utvrdi, potrošači bi mogli podnijeti pojedinačne zahtjeve teleoperateru za naknadu štete, rekla je za HRT Dijana Kladar, specijalizirana za prava potrošača – prenosi INDEX.hr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika