Heroj Domovinskog rata Ante Gotovina slavi 67. rođendan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Heroj Domovinskog rata, kako ga mnogi vole nazivati, danas slavi 67. rođendan. Umirovljeni general i sin ribara Ante Gotovina rođen je 12. listopada 1955. godine u Tkonu na otoku Pašmanu. Bez majke je ostao i prije nego što je krenuo u školu, a nakon njene tragične pogibije preselio se zajedno s ocem Milanom i bratom Borom u Pakoštane pokraj Zadra. Otac mu se ponovno oženio te otišao raditi u Zagreb, nakon čega je brigu o malom Anti vodila njegova teta Marija Miočev – piše 24 sata.

Ante je do svoje 17. godine živio u Pakoštanima, a onda je odlučio otići u svijet. Napustio je dom i ukrcao se na brod kao slijepi putnik u nadi da će postati pomorac, no nedugo nakon toga pridružio se Legiji stranace i tu je započela njegova impresivna vojnička priča zbog koje je u Domovinskom ratu postao jedan od istaknutnijih vojnih zapovjednika.

U Legiji stranaca odslužio je pet godina boreći se u Gvatemali, Čadu, Paragvaju, Brazilu, Kolumbiji, a na koncu je 1978. stekao čin starijeg razvodnika. Kada je počeo rat vratio se u domovinu kako bi se pridružio obrani Republike Hrvatske, a svojim znanjem i iskustvom je ubrzo dogurao do čina generala pukovnika.

Tijekom rata, sudjelovao je u više operacija i tako se istaknuo ispunjavanjem brojnih složenih zadaća, a velikim dijelom je zaslužan i za uspješno izvršenje operacije Oluja. Priključio se Zboru narodne garde i sudjelovao u brojnim akcijama kao član 1. gardijske brigade. Borio se u zapadnoj Slavoniji, bio zapovjednik HVO-a Livno, zapovjednik Zbornog područja Split, jedan od glavnih ljudi operacije Maslenica… Nakon rata, tadašnji predsjednik Stjepan Mesić, 2000. godine razriješio je dužnosti i umirovio Gotovinu zbog navodnog ‘miješanja u politiku’, a molbe iz Haaga da se Gotovina uhiti postale su sve glasnije. Napravio je lažnu putovnicu pa pobjegao, a vijesti o tome da je viđen stizale su iz raznih dijelova svijeta.

Naime, u Haagu se 2001. godine podigla optužnica protiv njega te generala Ivana Čermaka i Mladena Markača zbog planiranja etničkog čišćenja i ratnih zločina. Gotovina se odbio predati i proveo je četiri godine skrivajući se. Uhićen je u prosincu 2005. na Kanarskom otoku Tenerife i prebačen u Haag, a u pritvoru je proveo čak sedam godina.

Na svojim prvim pojavljivanjima pred Haškim sudom sva trojica izjasnili su da se ne osjećaju krivima. Haški sud je nepravomoćnom odlukom u prvostupanjskom procesu 15. travnja 2011. Antu Gotovinu proglasio krivim. Nakon prvostupanjske presude, osuđen je bio na zatvorsku kaznu u trajanju od 24 godine, a nakon uložene žalbe na tu presudu, dana 16. studenog 2012. godine su on i preostala dvojica generala proglašeni nevinima. Cijela je Hrvatska sa strepnjom iščekivala tu odluku.

Nakon oslobađajuće presude, dolaskom u Domovinu kao slobodan čovjek nakon dugih 11 godina, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu 16. studenog 2012. godine dočekalo ga je oko 100.000 ljudi. Tada je Gotovina svojim riječima oduševio sve: Ovo je naša zajednička pobjeda. Ovo je pravna Oluja. Rat pripada povijesti. Okrenimo se budućnosti svi zajedno!

Nakon povratka iz Haaga, povlači se iz oka javnosti i postaje poslovni čovjek koji se bavi uzgojem tune u okolici Zadra gdje i dalje živi sa suprugom Dunjom.
Gotovinu je bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović 2015. godine proglasila članom Vijeća za domovinsku sigurnost, a o njegovom životu je snimljen i film Antuna Vrdoljaka pod nazivom ‘General’.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *