Hoće li Požega i ove godine biti ukrašena lampicama iz Ronkovog mandata?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Tradicijom podrazumijevamo očuvanje kulture i običaja jednog naroda. Tradicija je nešto što trebamo njegovati i što nikako ne smijemo dopustiti da padne u zaborav.
Grad Požega godinama poput drugih gradova i općina u Republici Hrvatskoj njeguje tradiciju proslave Božića, najradosnijeg kršćanskog blagdana, ali i Adventa u cijelosti.
U Adventu, gradovi se tradicionalno ukrašavaju lampicama i sijalicama.
Požega tako u jednom segmentu u potpunosti ima krivo značenje riječi tradicionalno te tradicionalno ne ulaže u kupovinu ukrasa i lampica nego iz godine u godinu koristi dobro poznate lampice i to u obliku poklona, Betlehemske zvijezde i naravno pahulje.

S informacijama s kojima raspolažemo, svi ti ukrasi i lampice kupljeni su u mandatu gradonačelnika Grada Požege Zdravka Ronka i svega nekoliko ukrasa i lampica u mandatima Vedrana Neferovića i Darka Puljašića.
Kako se u Požegi kao u apsolutno ništa ne ulaže kontinuirano, nego svakih par godina, dolazi se u situaciju da se jedne godine mora jako puno uložiti. Većina ovih Ronkovih ukrasa su totalno neupotrebljivi ili samo dio njih svijetli a dio ne. Pazite, pa to su lampice, nije nakovanj da je neuništivo i da može izgurati stoljeće. Fascinantno je da su pojedine lampice i izdržale tolike godine.
Kako bi izbjegli kupovinu novih lampica, trebalo bi provjeriti kod proizvođača ovih lampica, možda poput Zepter posuđa imaju doživotnu garanciju, nisu stare još niti 15 godina.
Šalimo se naravno.

Realno gledajući, Požega je godinama jedna od najsiromašnije ukrašenih gradova u Slavoniji. Uzmimo za primjer jednu Općinu Sibinj ili jedan puno manji grad, grad Novu Gradišku, možemo se samo diviti i istovremeno posramiti.
Hoće li gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić imati sluha da se u njegovom mandatu Požega nakon dugo dugo godina blista i da zrači u Adventskom sjaju, ostaje nam za vidjeti.
Znamo da je teško nakon godina ne ulaganja u to sada izdvojiti značajna sredstva, no nadamo se da će se ipak poneka kuna naći jer Požežanke i Požežani to očekuju, ali i zaslužuju.
Isto tako, nadamo se da će komunalni odjel u Grad Požegi, kad već očigledno prema brojnim člancima ne radi poslove u svojoj nadležnosti napraviti barem nešto po pitanju ukrasa, lampica i Adventa jer, bolje upućeni bi rekli da je i to u njihovoj ingerenciji.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *