Hodočasnici iz Zagreba i Varaždina posjetili Požešku biskupiju

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U subotu, 17. lipnja 2023. požeški biskup Antun Škvorčević primio je u starodrevnoj požeškoj crkvi sv. Lovre grupu hodočasnika iz Župe sv. Petra i Pavla – Bešići iz Zagreba predvođene župnikom Mladenom Škvorcom i voditeljem Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije Vladom Mikšićem te zajednicu „Prijateljice sv. Anđele“ iz Varaždina u pratnji s. Nives Vlašić i s. Mirjam Šurjan Hrvatske provincije uršulinki Rimske unije. Spomenuta varaždinska zajednica prije Požege posjetila je i svetište Gospe Voćinske gdje su sudjelovali na euharistijskom slavlju.

Nakon što su posjetili katedralu sv. Terezije i Dijecezanski muzej u Požegi, biskup je hodočasnicima u crkvi sv. Lovre izrazio srdačnu dobrodošlicu u sjedište Požeške biskupije, podsjetivši na dvadeset i šest godina njezina postojanja. Opisao im je bogatu povijest požeškog kraja koja je prethodila utemeljenju Biskupije 1997. godine, na snažan trag koji su ostavili franjevci, a napose isusovci u obnovi ovih prostora nakon oslobođenja od Osmanlija, izgradivši i zgradu današnjeg biskupskog doma, i djelujući na odgojno-obrazovnom području, koje na svoj način nastavlja Požeška biskupija po svojim katoličkim školama. Predstavio im je crkvu sv. Lovre i istaknuo njezin povijesno-kulturni značaj te upoznao s osobito vrijednim srednjovjekovnim freskama. Nakon upoznavanja s poviješću Požeške biskupije i razgledavanja crkve sv. Lovre, biskup je ukratko predstavio i druge značajnije institucije poput Dijecezanskog muzeja i Riznice

požeške Katedrale koje su hodočasnici također posjetili i upoznali se sa sakralnom baštinom Požeške biskupije te zbirkom moderne i suvremene hrvatske umjetnosti XX. stoljeća. Biskup Škvorčević je osobito istaknuo značaj crkve sv. Terezije Avilske u Požegi koju su gradili carica Marija Terezija i zagrebački biskup Franjo Thauszy, rekavši kako je stručnjaci smatraju jednom od najljepših kasnobaroknih građevina na ovom području, a i šire. Zahvaljujući hodočasnicima na posjeti Požeškoj biskupiji, biskup je na kraju susreta njihovim voditeljima uručio znanstvenu monografiju „Požeška Katedrala“ i novo izdanje knjige „Dijecezanski muzej i Riznica požeške Katedrale.

U prijepodnevnim satima vjernici iz Župe Isusova Uskrsnuća iz Sesvetskog Kraljevca sa župnikom Mirkom Matasovićem posjetili su svetište Gospe od Suza u Pleternici, a potom su se uputili u Požegu i razgledali crkvu sv. Lovre, Katedralu i Dijecezanski muzej.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)