HPD Gojzerica: 25. Proljeće na Bilogori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Planinari HPD Gojzerica Požega ove godine odazvali su se pozivu prijatelja iz Bjelovara i zajedno s njima su obilježili tradicionalno 25. Proljeće na Bilogori. Osim toga uzvratili su Bjelovarčanima za veliki odaziv na 5. Obiteljskom izletu, održanom za Grgurevo 13. travnja ove godine u Požegi. Naima tada se njihova sekcija za rad s djecom ”Ježići” odazvala sa dva autobusa te je u Požegu stiglo oko 130 roditelja i djece. U Požegi su se izvrsno proveli hodajući prelijepom Požeškom gorom, sudjelujući na popularnim ”Igrama za djecu” i začinivši sve to jednom dječjom predstavom u Gradskom kazalištu Požega. Otišli su s obećanjem da se do godine vraćaju u još većem broju.

Vodič ovog izleta Višeslav Turković, pokupio ih je kombijem nešto prije svitanja, pa su krenuli na dugi put. U ranu zoru prije dolaska u Bjelovar osvojili su najviši vrh Bilogore – Stankov vrh 309 mnv, koji se nalazi iznad sela Jagnjetovac nedaleko od Koprivnice. Puni dojmova spustili su se do Bjelovara i PD Kamenitovca, gdje je zakazana organizacija manifestacije.

HPD Bilogora Bjelovar društvo je duge tradicije, a prije točno 24 godine započeli su s obilježavanjem Proljeća na Bilogori te se ova planinarska manifestacija isprofilirala u nešto posebno i zanimljivo. Ove godine nakon stišavanja situacije s Corona virusom, mogli su jubilarnu 25. manifestaciju organizirati u punom obimu. Ispred planinarskog doma Kamenitovac organizirali su tradicionalni planinarski doručak za sve planinare, a nakon toga pozvali su ih na četiri zanimljive staze zavisno od njihovih mogućnosti i prohtjeva. Bilo je tu za svakoga ponešto, a ”Ježići” bili su najzanimljiviji u pratnji svojih roditelja, djedova i baka. Požeški planinari svi zajedno otišli su na najdužu, ali najzanimljiviju stazu prema Pohajdinom bunaru u dužini od 15 km. Bilogora im je ponudila sve ono najljepše što može planina ponuditi u proljeće; prekrasnu zelenu boju, svježi zrak i dobro društvo prijatelja planinara iz cijele Hrvatske.

Po povratku sa staza domaćini su organizirali hranu, piće i tamburašku glazbu za sve uzvanike. Nije se dalo oteti veselju, pa su poneki Požežani i zaplesali. Kad je došlo vrijem rastanku, odlazak nije bio lak. Rastali su se od domaćina s obećanjem u ponovni dolazak, te u rado viđenje na 6. Obiteljskom izletu na godinu u Požegi. Voditeljica ”Ježića” i jedna od domaćina ove manifestacije Irena Iličić, ispratila ih je s osmjehom i velikim pozdravom.

U dobrom raspoloženju nastavili su prema Velikom Grđevcu, rodnom mjestu dječjeg pisca Mate Lovraka, gdje su posjetili ”Centar Mate Lovraka” u kojem se nalazi originalni vlak u kojem se snimao kultni film ”Vlak u snijegu”. Osim toga ovdje se nalazi i replika mlina u kojem se snimao drugi kultni film ”Družba Pere Kvržice” prema pričama Mate Lovraka. Ovdje su se odmorili, popili kavu i sve dobro razgledali, a onda su nastavili put kući.

U Požegu su stigli u kasnim večernjim satima, puni elana i sjete na izvrsno proveden dan. Što drugo nego im poželjeti: Do iduće zgode i nezgode!
HPD Gojzerica Požega

N2032
N4226
N4226
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika