HPD Gojzerice isprobale stazu za 7. Obiteljski izlet povodom Grgureva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


POŽEGA – Tridesetak planinara iz Hrvatskog plainarskog društva “Gojzerica” Požega danas je testiralo planinarsku stazu 7. Obiteljskog izleta, koji će se održati u Požegi 10. ožujka 2024. godine. Ova manifestacija održava se već sedmu godinu za redom povodom Dana grada Požege – Grgureva, a organizator je HPD Gojzerica Požega.

Vodič ovog izleta bio je predsjednik društva Višeslav Turković, a vodio je planinare sljedećom trasom: Trg Sv. Trojstva – Jagodnjak – Seoci – Sv. Vid – Vranduk – Gospino brdo – Koydlov zdenac – Gospino brdo – Vranduk – Grgin dol – Trg Sv. Trojstva.

Izlet je potrajao 4 i pol sata, dok je staza bila u dužini 12 kilometara. Dok su se kretali obroncima Požeške gore osunčani gotovo proljetnim suncem, mogli su uživati u prekrasnim pogledima na grad i udaljene slavonske planine: Psunj, Papuk i Krndiju.

Popevši se do ”ratarničkih vinograda” odmah iza stare trošne zgrade, uspjeli su pronaći Kydlov zdenac koji se skrio u šikari. Običan prolaznik vjerojatno ne bi primjetio da se tamo nalazi zdenac – izvor vode (”izvor života”), ali naši planinari to su dobro znali i bili su pripremljeni za ovaj susret.

Koydlov zdenac je lijepo uređen i sazidan izvor vode, koji je još uvijek u funkciji i može okrijepiti žedne prolaznike. Zajedničkim snagama izgradili su ga vinogradari i planinari, sada već davne 1998. godine kako bi im poslužio za okrijepu. Planinarima bi poslužio kada prolaze ovim područjem u obilasku Požeške gore, dok je vinogradarima služio da se osvježe tijekom napornog rada u vinogradu.

Inače Stjepan Koydl, čovjek prema kojemu se zove ovaj zdenac, bio je poznati požeški voćar i vinogradar. Nakon završene niže gimnazije u Požegi, 1897–1900. godine, radio je kao vinogradarski i voćarski vježbenik na vlastelinstvu u Kutjevu i zemaljskom dobru u Božjakovini. Godine 1901.–1902. školovao se u pomološkom zavodu u Reutlingenu i 1902–1903. godine u voćarsko-vrtlarskom zavodu u Stuttgartu. Od 1903. godine je asistent i potom pristav na kutjevačkom vlastelinstvu te od 1904.–1907. godine enolog i pomolog na Višem gospodarskom učilištu u Križevcima, a od 1907. godine do umirovljenja 1941. godine bio je učitelj vinogradarstva i voćarstva u Zemaljskoj ratarnici u Požegi. Obavljao je od 1924.–1930. godine i dužnost okružnoga ekonoma te je poučavao voćarstvu, vinogradarstvu i podrumarstvu žitelje Požeške kotline, Slavonije i drugih hrvatskih krajeva. Napisao je više od 300 članaka u časopisima i listovima Gospodarski list, Izložbeni vjesnik, Glasnik Županije požeške, Hrvatski narod, Narodne novine, Smotra dalmatinska, Gospodar, Agramer Tagblatt, Gospodarska smotra, Narodna obrana, Obzor, Zrno i Poljoprivredni glasnik. Svoju je knjižnicu od oko 150 djela ostavio Poljoprivrednoj školi u Požegi, a i požeška Udruga vinogradara i voćara nosi njegovo ime.

Nakon dužeg odmora i uživanja planinari su se vratili u grad, spuštivši se preko Grginog dola došavši na polaznu točku. Rastali su se radosni pošto će ovu avanturu ponoviti tijekom 7. Obiteljskog izleta, zajedno s gostima iz raznih krajeva lijepe naše koji uskoro dolaze.

Ove godine domaćini očekuju mnogo veći odaziv gostiju, pošto je njihov izlet uvršten u 150 izleta kojima Hrvatski planinarski savez obilježava: ”150 godina aktivnog planinarstva u Republici Hrvatskoj”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *