HPD Gojzerica: NP Risnjak (nesuđena Učka)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Prošlog vikenda članovi HPD Gojzerica Požega, iskusni planinari i nekoliko školaraca (polaznika Opće planinarske škole) posjetili su Gorski kotar. Cilj izleta bila je Učka, vrh Vojak na 1394 mnv. Krenuli su na put iz Požege rano ujutro u 4 sata prema planinarskom domu Mali Platak, gdje je bio dogovoren smještaj. Na putu do odredišta kombi je otkazao poslušnost, a oni su bili prepušteni sami sebi i snalažljivosti vodiča Hrvoja Kozarića.

Nakon tri sata neizvjesnosti i čekanja kombi je poslan na popravak, a u međuvremenu pronašao se i prijevoz do smještaja te su nastavili dalje. Zbog kvara ostali su bez prijevoza, pa su odlučili odustati od Učke. Po dolasku na Platak, ostavili su prtljagu i zaputili se do vrha Snježnik na 1506 mnv.
Pred njima je bio prekrasan uspon uz odlično vrijeme.
Po dolasku na vrh uživali su u pogledu, odmorili se i pokušali fotografijom uhvatiti svu ljepotu oko njih. S vrha se pružao pogled na Risnjak, slovenski Snežnik, Obruč, Riječki zaljev i njima nesuđenu Učku. Nakon odmora i fotografiranja, zaputili su se prema Guslici na 1490 mnv.

Vodič Hrvoje Kozarić prije izleta obećao im je prekrasne staze i poglede, a oni su valjda shvatili što to znači tek kada su se našli na putu od Snježnika prema Guslici. Očaravajuće. Na Guslici su napravili veliku pauzu, jeli, neki su popili kavu, a neki i pivo, upoznali su planinare iz drugih krajeva Hrvatske, te nakon dugog i opuštajućeg odmora krenuli natrag prema domu. U nedjelju domaćin ih je nakon doručka odvezao do početka druge planirane kružne staze – Veliki i Mali Kamenjak.

Duž staze pratio ih je vjetar i pobrinuo se da i današnje iskustvo bude posebno i nezaboravno. Staza je ovaj puta bila pretežito kamenita i stjenovita, a prije samog vrha Mali Kamenjak postajala je sve izazovnija, te je zahtijevala korištenje ruku i puno spretnosti. Svi su uspješno stigli do vrha, ali se nisu dugo zadržavali zbog jakog vjetra. Nakon fotografiranja krenuli su dalje stazom preko bunkera, natrag na parking od kuda su krenuli. Kraj izleta označila je očekivana kiša te su zadovoljni krenuli natrag u zlatnu Požegu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika