HPD Gojzerica Požega odradila dva izleta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Antina obilaznica – kružna tura – 19.06.2022. godina – HPD Gojzerica Požega
Danas su ”Gojzerice” pod vodstvom vodiča i nedavno školovanog markaciste Ante Bošnjaka, obišle buduću ”Antinu obilaznicu” u dužini 17 km. Ova obilaznica započinje u vetovačkom kamenolomu te ide sve do Roginog kamena iznad Hrnjevca s kojeg se pruža najljepši pogled na Požešku kotlinu i vraća se natrag u Vetovo. Staza je kružnog oblika i većinom prolazi kroz šumski hlad te je pogodna za hodanje tijekom ekstremno vrućih dana, kao što je bio današnji. Cijela tura dobro je osmišljena pošto za početak dok su planinari odmorni iziskuje neprekidan žestoki uspon, a onda nastavlja gore-dolje i za povratak nudi lagani spust južnim obroncima Krndije i Papuka. Ova staza zanimljiva je i po tome što povezuje dvije nam najljepše planine Krndiju i Papuk. Ako niste znali Papuk i Krndija se sudaraju i mimoilaze negdje u predjelu iznad Vetova i Lukača, gdje je točno vidljiva prosjeka koja razdvaja ove dvije planine. Nakon vrha Javor koji se nalazi na rubnom dijelu Papuka počinje spust s Pauka i onda slijedi lagani uspon na Krndiju sve do Tromeđe. Tijekom hodnje dobro je vidljiv odašiljač na Kapovcu iznad Kutjeva (najvišem vrhu Krndije), a u povratku pogled je usmjeren na južnu stranu gdje se Zlatna dolina pruža kao na dlanu. Zajednička avantura i neopisivi užitak za planinare završili su u Lukaču kod kolege Ivana Miljanovića, gdje su probali štrudlu od trešanja i ugasili žeđ hladnim napitcima.
Višeslav Turković – HPD Gojzerica Požega

Putevima ratnika – Kaptol – 21.06.2022. godine
Jučerašnji izlet je bio potpuno drugačiji od naših uobičajenih odlazaka u što netaknutiju i čišću prirodu. Uputili smo se na povijesno-turističku ruta „Putevima ratnika“. Ruta prati prapovijesni put iz centra naselja Kaptol duž toka potoka Bistre, prolazeći kroz nekropolu Kaptol-Čemernica (nekropola – mjesto gdje se u prošlosti sahranjivalo mrtve), dalje vodi prema predpovijesnom naselju Kaptol-Gradca te se kružno vraća na polazišnu točku. Sadrži 12 edukativno-informativnih ploča koje nas upoznaju s životom željeznodobnog čovjeka i arheološkim nalazim s tih lokacija. Zanimljivo nam je bilo saznati da su razvijena i dobro organizirana naselja ovdje postojala u starijem željeznom dobu (800.-400. god. pr. Kr.) s kućama građenim od drveta, pravokutnog oblika i krovovima na dvije vode. Saznali smo čime su se hranili i kako su ratovali. Posebno dojmljivi su nalazi nakita od bjelokosti i kaciga korintskog stila koji govore o dobro razvijenim putevima razmjena dobara.

Mašta je svim proradila kao i znatiželja tako da su naše stručne vodičice Laura Šejić i Marijana Lukačević imale pune ruke posla prepričavajući priče iz prošlosti i odgovarajući na sva naša pitanja.

Po povratku na kaptolačkom trgu nas je dočekala hrana u stilu željeznog doba, domaće vino i džin. Radionice za djecu: tkanje, izrada posuda od gline, igre u pijesku i izrada nakita. Općina Kaptol i TZ Zlatni Papuk su lijepo osmislile i organizirale ovaj događaj u sklopu Dana općine Kaptol. Vidimo se i sljedeće godine!
Martina Keller – HPD Gojzerica Požega

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *