HPD Sokolovac u akciji “Solidarnost za naš Slavonski planinarski put”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Markacistička sekcija HPD Sokolovca sudjelovala je u hvale vrijednoj akciji pod nazivom “Solidarnost za naš Slavonski planinarski put”. Poziv za sudjelovanje poslali su Slavonski planinari kako bi se dijelovi ove planinarske obilaznice uredili od posljedica velikog nevremena u srpnju koje je napravilo velike štete na Psunju, Požeškoj i Babjoj gori. Prva akcija bila je ove subote na području u nadležnosti HPD Strmac iz Nove Gradiške jer su njihove potrebe izrazito velike. Odazvalo se dvadesetak markacista i planinara Slavonije i Zagreba. Čišćenje puta od srušenih stabala te obnova markacija odvijala se na putovima oznake 501 i 301. Prva grupa bila je na Babjoj gori. Akciju su započeli kod lovačke nadstrešnice iznad Baćin Dola sve do kule Gračanica.
Druga grupa bila je na Psunju. Krenuli su od Strmca preko grebena Božikovac sve do Dobre vode.
Na kraju akcije okupili su se u planinarskom domu Strmac na zajedničkom planinarskom objedu. Zahvalio im se predsjednik HPD Strmac Krunoslav Malenica i predsjednik Slavonskih planinara Otmar Tosenberger.
Osim što je ovom akcijom uređen dio Slavonskog planinarskog puta njena vrijednost je i u tome što je povezala markaciste Slavonije te omogućila razmjenu iskustava, znanja i ideja te pružila novu dimenziju suradnje i aktivnosti u planinarstvu.
Slavonski planinarski put je najstarija i najduža planinarska obilaznica u Hrvatskoj duga oko 350 kilometara. Osnovan je davne 1957. godine, a prolazi Psunjem, Požeškom gorom, Diljom, Krndijom i Papukom.

Tekst i foto: Bruno Horvat

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)