Hren je začin, povrće i lijek

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Hren (Armoracia rusticana) je višegodišnja biljka iz porodice Brassicaceae. To je korjenasto povrće koje se uzgaja se i koristi širom svijeta. Koristi se svježe, za pripravu umaka, ali i raznih narodnih pripravaka. Vrsta je vjerojatno porijeklom iz jugoistočne Europe i zapadne Azije.

Hren raste do 1,5 metara visine. Uzgaja se prvenstveno zbog velikog, bijelog i suženog korijena. Korijen je ljutkastog i oporog okusa, ali i jakog nadražujućeg mirisa.

Izniman prirodni antibiotik
Otporna je biljka visokih, bogatih listova i debelog, dubokog korijena, koja obiluje vitaminom C i eteričnim uljem koje je bogato mirisnim sumpornim spojevima glukozinatima. Hren sadrži i vitamine B skupine te raznovrsne minerale: kalij, kalcij, željezo, magnezij, fosfor i silicij.

U proljeće se mladi listovi hrena mogu dodati salatama. Korijen se može izvaditi tijekom cijele godine. Može se uzgojiti, ali ga često nalazimo samoniklog po livadama i njivama.

Hren se najčešće koristi kao začin hrani. Izvrstan je u umacima (umak od kuhanog hrena), kao svježe nariban sastojak umaka za pripravu zimnice (naročito pri kiseljenju krastavaca i zelene rajčice) te u raznim salatama. Nekad se koristio kao vrlo učinkovita i prirodna pasta za zube.

Hren je prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim i antivirusnim djelovanjem. Tako se u narodnoj medicini od davnina koristi za poboljšanje imuniteta te protiv infekcija i za čišćenje pluća. Potiče rad želuca, crijeva, jetre, gušterače, žuči, srca, ali i cirkulaciju.

Sastojak je mnogih domaćih pripravaka. Sok od hrena uništava mnoge bakterije i gljivice koje izazivaju razne bolesti u ljudskom organizmu. Često je i sastojak raznih aniparazitskih programa.

Unatoč ljekovitosti hren treba koristiti u malim količinama. Također, nije preporučljiv za djecu kao ni osobama koji imaju čir na želucu ili poremećaj rada štitnjače.

Pripravak od hrena za jačanje imuniteta
Izribani korijen hrena (oko 125 grama), pomiješati s 100 grama meda te 3 limuna (neprskana i samljevena s korom, ali bez koštica), sve pomiješati i staviti na hladno u frižider. Uzeti dva do tri puta na dan malu žličicu, količina je dovoljna za potrošnju kroz 3 tjedna.

Umak od hrena
Zapržiti žličicu brašna na 2 žlice suncokretovog ulja te polako dodati oko 150 grama naribanog hrena, nadoliti oko 2 dcl bistre mesne juhe, dodati malo soli te pustiti da se kratko propirja. Na kraju dodati 3 žlice kiselog domaćeg vrhnja i umak od hrena je gotov. Po želji se može dodati začini. Izvrstan je poslužen uz pečenke i domaće mlince – prenosi Gospodarski list.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *