Hrvatska demokratska zajednica u Požegi predstavila kandidate za EU Parlament

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i Vlade RH mr.sc. Andrej Plenković rekao je danas u Požegi kako je vijest da je Sveta Stolica odobrila pokretanje beatifikacije kardinala Franje Kuharića dobra, kako je riječ o unutarcrkvenoj inicijativi i da je to sjajna poruka.

Premijer Plenković danas je nakon otvorenja obnovljenog Muzeja u Požegi sudjelovalo na predstavljanju kandidata s liste HDZ-a na izborima za EU Parlament, koje se održalo u Svečanoj dvorani “Gloria”, a na upit novinara komentirao je pokretanje kauze za beatifikaciju i kanonizaciju kardinala Franje Kuharića, temeljem odobrenja Svete Stolice, o čemu je jučer na svetkovini Majke Božje od Kamenitih vrata, izvijestio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

Premijer je istaknuo kako je riječ o unutarcrkvenoj inicijativi.

“Ako bi to na kraju rezultiralo beatifikacijom kardinala Franje Kuharića, zagrebačkog nadbiskupa, koji je zajedno s predsjednikom Tuđmanom u razdoblju 1989., 1990. i 90-tih godina predstavljao onaj ključni dvojac ‘renesanse hrvatskog naroda’ u vremenu stvaranja suvremene, samostalne i slobodne hrvatske države, onda mislim da je to jedna sjajna poruka; a vidjet ćemo koliko dugo i kako će se taj proces kasnije razvijati”, rekao je premijer Plenković.

Plenković je uoči predstavljanja HDZ-ovih kandidata za europske izbore, 9. lipnja, istaknuo kako je njihova ambicija da hrvatskim građanima prikažu važnost Europskog parlamenta kao jedne od ključnih europskih institucija. Također je istaknuo kako je Hrvatska u proteklih 11 godina iz europskih izvora apsorbirala 20,5 milijardi eura, a u zajednički europski proračun uplatili smo šest milijardi eura članarine, odnosno oko 600 milijuna eura godišnje, što znači da smo kao zemlja 14,5 milijardi eura u plusu.

Ocijenio kako je HDZ-ova lista, koja na EU izbore izlazi pod sloganom – “Hrvatska snažna i važna”, najsnažnija, a njihovi eurozastupnici u sljedećih pet godina bit će najtješnje povezani s radom Vlade, resora i hrvatske diplomacije.

O tome kojih 12 zastupnika Hrvatska pošalje u Europski parlament, gdje je više od 700 zastupnika iz 27 država članica, ovisiti “naša uspješnost u formuliranju europskih politika, donošenju europskih zakona, usvajanju europskog proračuna i vođenju politike modernog suverenizma”, naglsio je premijer Plenković. Na skupu su predstavljeni kandidati s HDZ-ove liste i njihovi programi.

Oni su istaknuli dosadašnje rezultate i uspjehe, važnost europskih fondova za Hrvatsku te važnost izbora kandidata koji razumiju što je to nacionalni interes, demokršćanske vrijednosti i moderni suverenizam, ali i one koji znaju pregovarati o prioritetima.

Kandidatkinja na listi i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica istaknula je kako živimo u vrlo složenim geopolitičkim okolnostima. “Ovo će biti presudnih pet godina kada ćemo odlučivati o vrlo važnim dokumentima u kojem će smjeru ići Europa. Ovo će biti trenutak kad se donosi strateška agenda Europskog vijeća, Europske komisije, koji su tu prioriteti za sljedećih pet godina, a donosimo i sedmogodišnji i višegodišnji financijski okvir”, rekla je Šuica.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić istaknula je kako dosadašnji rezultati i ostvareni projekti putem europskih sredstava “nisu pali s neba”, već su rezultat kontinuiteta, rasta i razvoja koji su nit vodilja HDZ-a.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)