Inspekcija utvrdila: Od uvođenja eura hrana poskupjela 20 posto, usluge i do 80 posto

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Glavni državni inspektor kaže kako je od 1. siječnja 2023. kada je uveden euro primljen veći broj predstavki građana kojima se ukazuje na povećanje cijena u trgovini, ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić na sjednici Vlade objavio je kako je pojačani inspekcijski nadzor provedbe Zakona o uvođenju eura stupio na snagu još 5. rujna. Do 31. prosinca obavljeno je više od 8000 nadzora artikala, a utvrđene su čak 1744 povrede zakona, piše net.hr.

Kaže kako je od 1. siječnja 2023. kada je uveden euro primljen veći broj predstavki građana kojima se ukazuje na povećanje cijena u trgovini, ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima.

“Od 2. do 4. siječnja je tržišna inspekcija provela oko dvije stotine nadzora u području trgovine na malo i u pekarnicama, za koje je došao velik broj prijava. Utvrđeno je povećanje cijena i to u rasponu od tri do čak 19 posto na širokom spektru proizvoda – od čokolade i pekarskih proizvoda, preko piva, kave, maslaca i toaletnog papira”, ustvrdio je Mikulić.

U uslužnim djelatnostima, povećanje se kreće od 10 do 80 posto, a turistički inspektori su u 151 nadzoru utvrdili 52 povrede odnosno povećanja cijena, od jedan do deset posto.

U nadzoru su i turistički inspektori. Oni su od 2. do 4. siječnja proveli 151 nadzor i utvrdili 52 povrede, odnosno 52 povećanja cijena – od 1 do 10 posto.

“Sveukupno, proveli smo u ta tri dana 306 nadzora i utvrdili čak 96 prekršaja. Inspekcijski nadzor će idućih dana biti pojačan”, zaključio je.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *