Izašli detalji nove Vladine mjere. Onima koji bi se vratili iz inozemstva dali bi 200 tisuća kuna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Hrvatima koji su spremni iz Europske unije vratiti se u Hrvatsku i otvoriti svoj biznis Vlada je spremna ponuditi poticaj za samozapošljavanje od 150.000 kuna, te još dodatnih 50.000 kuna za povratak. Onima pak koji unutar države žele preseliti poslovanje iz više razvijenih u manje razvijene krajeve nudi se uz iznos za samozapošljavanje i dodatnih 25.000 kuna za preseljenje.

Riječ je o mjeri “Biram Hrvatsku” čije je detalje uoči njezinog objavljivanja na sjednici Vlade u četvrtak doznao Jutarnji list. Ovi poticaji trebali bi se moći koristiti od 1. siječnja iduće godine.

Što se želi postići ovom mjerom?
Sugovornici Jutarnjeg lista iz Ministarstva rada tvrde kako se ovom mjerom želi osigurati kvalificirana radna snaga diljem Hrvatske, i to kroz dva oblika poticaja – poticaj za povratnike iz EU i poticaj za ekonomsku migraciju iz visokorazvijenih dijelova zemlje u one gospodarski slabije razvijene.

Očekuje se da će Vlada povećati poticaje za samozapošljavanje u zelenim i digitalnim industrijama na 150.000 kuna koje bi se mogle dobiti tijekom dvije godine. Trenutni poticaji iznose 130 tisuća kuna, a prema podacima Vlade čak 85 posto korisnika tih mjera, koji su pokrenuli posao u 2018. i 2019., i dalje posluje na tržištu.

Ukupno su sve mjere vrijedne milijardu kuna, a ta će se sredstva osigurati kroz državni proračun, ESF+ fond, te Nacionalni plan otpornosti i oporavka.

Bit će još novih poticaja
Jutarnji list javlja i da se očekuju veći poticaji za pripravnike – mjesečni paušal do 50.000 kuna godišnje za zapošljavanje pripravnika sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem, te do 60.000 kuna godišnje za osobu visokoškolskog obrazovanja.

Trećom mjerom potiče se zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju i osoba s invaliditetom, sufinanciranjem troška njihove plaće poslodavcima koji obavljaju zelene i digitalne djelatnosti. Do 45.000 kuna godišnje isplaćivat će se poslodavcima za osobe u nepovoljnijem položaju i do 70.000 kuna za osobe s invaliditetom.

Izvor: Telegram.hr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika