Izgradnja CUPOV-a: Najviša razina pročišćavanja vode i zaštite Orljave

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Tekija d.o.o. i Grad Požega organizirali su jučer obilazak gradilišta Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Požega, u sklopu Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Požega – prenosi Radio Vallis Aurea.
Direktor Tekije d.o.o. Anto Bekić pojasnio je da se radi na rekonstrukciji i dogradnji uređaja, drugom i trećem stupnju pročišćavanja, za ukupni kapacitet 33.500 ekvivalent stanovnika. U njega se dovodi otpadna voda iz najvećeg dijela grada Požege, dijela općine Velika te cijele općine Brestovac.
Uređaj će po dovršetku vodu pročišćavati na najvišu razinu nakon čega će se u Orljavu vraćati voda odgovarajuće kakvoće. Ugovoreni su radovi u iznosu od 66,7 milijuna kuna. Posljednja dva mjeseca dinamika radova znatno je pojačana te je izbetonirana ploča i dio zidova SBR bazena, srca cijelog uređaja. Završetkom građevinskih radova pristupit će se montaži strojarske i elektroopreme. Kraj investicije očekuje se do kraja 2023. godine.

Gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić izrazio je zadovoljstvo dovršetkom radova u samom gradu, jer su građani dobili bitno bolje uvjete, a sve otpadne vode ići će na pročišćavanje, čime se pridonosi i poboljšavanju zaštite okoliša.
Stvaraju se sasvim novi uvjeti za dalji razvoj Požege u smislu zaštite okoliša i ekološkog razvoja grada. Čekamo da i ovaj dio projekta bude završen, bez kojega je sve to skupa nepotpuno. Požega će dovršetkom ovog projekta biti čist grad i ugodan za življenje.-, izjavio je gradonačelnik te zahvalio građanima na strpljenju tijekom opsežnih radova na području grada.

Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, izrazio je zadovoljstvo izgradnjom brojnih aglomeracija, no osjećaji su podvojeni kad dolazi do pomaka rokova.
S jedne strane razumljivi su problemi izvođača sa cijenama, no imamo i subjektivnih problema s nekima koji nisu do kraja spremni odgovoriti izazovima projekta. Zahvaljujem gradonačelniku Glaviću na aktivnoj suradnji, kao i županici Antoniji Jozić i drugim partnerima. To nam je pomoglo da dovršimo mrežu aglomeracije Požega u rokovima koji su bili zadani. Danas smo očekivali više toga napravljenog u građevinskog smisla na CUPOV-u, no dobili smo ohrabrenja izvođača da će građevinski dio radova biti gotov do 15. kolovoza. -, kazao je Vukmirić.
Obilasku gradilišta nazočni su bili i predstavnici izvođača, nadzora i voditelja projekata te drugi sudionici Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Požega.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)