Izlet članova HPD “Sokolovac” Požega “Planinarskom obilaznicom dr. Andrije Štampara”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U nedjelju, 22.05.2022.planinari HPD Sokolovac imali su divan planinarski izlet “Planinarskom obilaznicom dr.Andrija Štampara” koji je organizirala izletnička sekcija društva.
Puno krasnih dojmova o svemu viđenom i doživljenom imaju svi sudionici.
Kome više zahvaliti ,našem vodiču i prvom domaćinu Zdravku Ećimoviću iz Brodskog Drenovca ili Ljilji Soch iz “Ćosinog mlina” na Orljavi.

Naš vodič Zdravko dočekao je petnaest planinara ispred rodne kuće dr.Andrije Štampara, narodnog doktora i prosvjetitelja, naše gore list,a svjetskog glasa.
Nema tko nije čuo za njega, ali uvijek ima još za čuti. Zatim nas je Zdravko proveo kroz Brodski Drenovac do crkve sv.Dimitrije iznad sela, koja je sa svoja dva tornja raritet i jedno od najvriednijih crkvenih zdanja u Hrvatskoj.(f.2)
I onda malo planinarenja, oko dva sata. Markiranim šumskim stazom stižemo do pl.kuće Viljevo ,gdje nas je naš domaćin počastio osvježavajućim napitcima.
S južne strane vrha Viljevo (287m) otvara se vidik na planinu Motajicu u BiH, a prema sjeveru uživamo u fantastičnom pogledu na dio naše Zlatne doline i “slavonske Alpe”.(f.3)
Tu u hladovini trešanja, već gladni, praznimo ruksake uz razmjenu dojmova.
Nakon okrijepe i odmora, spuštamo se prema selu i autima idemo do zadnje točke naše obilaznice,”Ćosinog mlina” na Orljavi,nekad važnog za taj kraj.


Danas mlin više ne melje žito, ali zato radi i proizvodi električnu energiju mini hidroelektrana Ljiljane Soch, vlasnice mlina i OPG-a. Uz stručno vodstvo vlasnice obilazimo HE i OPG koji nudi turističke (prenoćište,pansion,bazen) i edukativne sadržaje.
Na kraju obilaska u ugodnom prostoru za posjetitelje odmor nam je zasladila naša domaćica s palačinkama punjenim pekmezom od mušmula.
Može se samo reći: bravo Ljiljo, naša domaćice, planinarko!
Ispraćeni paunovim pjevom iz mlina krećemo na povratak u Požegu, zadovoljni nakon još jednog lijepo provedenog planinarskog izleta.
Tekst: D. Mišćević
Foto: T. Gariloviću

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *