Izlet HPD „Sokolovac“ Požega „Tragom putopisa J. Kempfa“ … po Požeškom brdu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Već po tradiciji članovi Društva su i ovu promjenjivu nedjelju što se vremena tiče odlučili provesti u planinarskim skitnjama i druženju. Desetak vrijednih i za izlet spremnih planinara za početak svoje dionice izabralo je Trg Sv. Trojstva ispred Gradske kuće gdje je po tradiciji odrađeno fotografiranje. Planinari su krenuli Sokolovom ulicom preko Jagodnjaka i Fratrovice Požeškim vinogradarskim putem.
Tijekom cijelog puta planinare je pratilo promjenjivo vrijeme te je bilo prilično toplo i sparno. Tijekom uživanja u prirodi u šumi planinarska družina se redovno okrepljivala slavonskim delecijama iz ruksaka što im je davalo snagu za njihov pohod. Put je dalje vodio Komušinom, Vrandukom, Vincelovskim putem te je prolazio pored kapelice Svetog Vida.

Tijekom hodanja neprekidno su se izmjenjivali prekrasni pejzaži prirode na Požeškoj gori koja već lagano oblači svoje jesensko ruho. Tijekom hoda mogle su se vidjeti razne životinje a sve izletnike uz neprekidne šale zabavljao je cvrkut ptica. Izlet se je završio dionicom od Grožđanskog puta pa sve prema ulici Svetog Duha i Trga Sv. Trojstva. Tijekom izleta planinari su prehodali oko 11 km što je bio jedan dobar trening za buduće aktivnosti. Vodič ovog izleta je bio vrsni planinar i poznavatelj Požeške gore Tomislav Garilović uz pratnju svoga psa Mishka.
Hrvatsko planinarsko društvo „Sokolovac“ Požega utemeljeno je 1898. godine. Prije čina utemeljena požeške podružnice Hrvatskog planinarskog društva, Središnjica HPD u Zagrebu je imenovala povjerenike HPD-a za Požegu u osobama dvojice uglednih Požežana, Franje Cirakija i Ignjata Thallera, koji su radili na osnivanju i ustrojavanju planinarske podružnice, a koji čin je realizirao Julije Kempf 1898. godine.
U spomen na njega i mjesta o kojima je pisao organizira se tradicionalno planinarski izlet Društva.
Tekst i foto: Bruno Horvat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *