Izlet na Jankovac članova HPD “Sokolovac” Požega

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Današnji izlet na Jankovac okupio je 18 članova HPD Sokolovac. Put je vodio od kamenoloma Tisica uz veseli žubor vodom bogatog potoka Dubočanka do Jezerca. Nakon kratkog odmora i okrijepe nastavilo se markiranom stazom kroz šumu preko prosjeke te se spuštalo „preko Mrcine“ oko 15 minuta pored donje točke bivše jankovačke skijaške staze.

Tu su planinari skretali desno strmom osiguranom stazom s koje puca pogled na dva jezera, dva zelena bisera Papuka. Nakon dolaska nastavilo se poučnom stazom na Jankovcu zvanom Grofova staza koja je iz poštovanja nazvana prema grofu Josipu pl. Jankoviću. Tom prilikom obišao se njegov grob i nakon kratkog zadržavanja i uživanja u prekrasnoj prirodi, uređenim odmorištima i pogledom na zelenu vodu jezera planinari su stigli do groblja staklara.

Groblje podsjeća da je na tom prostoru početkom 19. stoljeća bilo naselje u kojem su boravili i živjeli staklarski majstori sa svojim obiteljima. Kružnom stazom dolazi se do planinarskog doma na Jankovcu (475 n/m) od kojega se spušta do najvećeg slapa u ovom dijelu Slavonije, slapa Skakavac (35m). Veličanstveni prizor tisuća kapljica i ledenih siga oduševljava sve posjetitelje, a posebno neke koji su tu došli prvi puta. Svako godišnje doba priča svoju priču bojama, zvukovima, mirisima o ljepoti Jankovca. Zajednički ručak iz ruksaka i odmor ispred planinarskog doma Jankovac na ugodnom suncu upotpunili su zadovoljstvo doživljenog i viđenog.

Dobro raspoloženje veseli planinari upotpunili su pjesmom koja nas je pratila cijelim putem tijekom povratka do polazne točke kod kamenoloma Tisica.
Fotografije će samo dijelom približiti ljepotu danas doživljenog.
Vodič izleta je bio iskusni planinar Damir Matoković.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *