Izlet u spomen na sve preminule članove HPD „Sokolovac“ Požega od osnutka 1898.g do danas

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Požeški planinari prisjetili se svih preminulih članova Društva od svoga osnivanja pa sve do danas prigodnim izletom nepoznata i poznata Požeška gora.

Prije polaska na izlet na groblju sv. Ilije u Požegi položili su cvijeće, zapalili svijeće te se molitvom prisjetili svih preminulih članova Društva te Hrvatskih branitelja kod centralnog križa.
Umjesto paniranih 4 sata na izletu planinari su se zadržali skoro 6 sati. Trasa izleta je bila od Ulice Točak preko Komušine i vinograda Ratarnice, pa kroz čudnu šumu iznad Vranduka, s prekrasnim vodopadom kojeg ni iskusniji požeški planinari nisu posjetili. Na povratku kroz vinograde prema početnoj točki u svojoj vikendici planinare je počastio g. Zdenko Čolić kuhanim vinom (iz kojeg sve parilo), pivom i suhim mesom.

Na jednoj livadi pred kraj izleta planinari su se podružili s kobilom Haidi, koja je američka pasmina konja (Američki paint), inače najbrža pasmina na svijetu na 1/4 milje. Kao i na svakom izletu u ovo doba godine bilo je upadanja, proklizavanja te bijaše “škljisko”. Vodič ovoga izleta ispred HPD “Sokolovac” Požega bio je Predrag Livak iskusni vodič i dugogodišnji predsjednik Društva.

Treba napomenuti i podsjetiti  da je Hrvatsko planinarsko društvo „Sokolovac“ Požega utemeljeno 1898. godine.
Prije čina utemeljena požeške podružnice Hrvatskog planinarskog društva, Središnjica HPD u Zagrebu je imenovala povjerenike HPD-a za Požegu u osobama dvojice uglednih Požežana, Franje Cirakija i Ignjata Thallera, koji su radili na osnivanju i ustrojavanju planinarske podružnice, a koji čin je realizirao Julije Kempf 1898. godine.

U spomen na svoje osnivače te sve članove Društva kroz povijest po prvi puta smo organizirali ovaj memorijalni izlet koji će postati tradicija svake godine. Navedenim činom želimo se prisjetiti svih ljudi koji su nesebično kroz 123 godine postojanja Društva radili na uređenju i izgradnji planinarskih objekata, sudjelovali u kulturnom, društveno, sportskom i inom životu našega grada Požege i Požeško-slavonske županije te kroz tisuće izleta svjedočili o svojoj ljubavi prema zavičaju iz kojega dolaze.

Neka im je vječna slava i hvala.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika