Vitez protiv korupcije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Otkriti aferu i boriti se za pravedno društvo u Hrvatskoj čini se nemoguće, Josip Vitez se hrabro 
odvažio i dokazao da je to moguće. Kaže, borit će se i dalje na svim razinama – od loka ne do nacionalne

Predstavite se čitateljima?

-Rođen sam 1982. godine, diplomirani sam ekonomist s preko 17 godina radnog iskustva koje sam većim dijelom proveo na rukovodećim pozicijama u marketingu, prodaji i proizvodnji i to u tvrtki koja je vodeći proizvođač vina u Hrvatskoj. Oženjen sam, otac dvoje djece, sin ima 13, a kći 9 godina. Vlasnik sam tvrtke koja se bavi savjetovanjem, prodajom i marketingom, a svoju djelatnost usmjerili smo na proizvođače vina i destilata. Prije pokretanja vlastite tvrtke godinu dana sam bio direktor tvrtke Komunalac Požega, a prije toga trinaest godina sam radio u tvrtki Kutjevo d.d. gdje sam karijeru započeo na mjestu referenta marketinga, kasnije direktora odjela Vinogradarstva i vinarstva.

Otkrili ste jednu od većih afera u Hrvatskoj?

-Početkom 2020. neposredno nakon moga dolaska u tvrtku Komunalac Požega na mjesto direktora, pozvan sam u ured dogradonačelnika grada na sastanak vezan na temu najavljenog projekta energetske obnove višestambenih zgrada. Tvrtka Komunalac Požega d.o.o. u sklopu svoga poslovanja obavlja je i poslove stanouprave te je sukladno odluci stanara svake od zgrada ovlaštena prijavljivati spomenuti projekt u njihovo ime. Prije dolaska u ured dogradonačelnika sam dobio informaciju da je on već održao sastanke s nizom projektanata ovlaštenih da naprave dokumentaciju i projekte za prijavu za natječaj te kako je već sve dogovoreno. Bilo je jasno da ovakva raspodjela za sobom veže namještanje natječaja. Namješteni natječaj koji je dijelom trebao biti financiran iz sredstava EU, a dijelom iz vlastitih sredstava suvlasnika zgrada značio je da bi u tom slučaju 600 požeških obitelji bilo izravno oštećeno za znatan financijski iznos, ali će na taj način biti ugrožena i sama regularnost natječaja financiranog europskim sredstvima. Kako bih bio siguran u način na koji se odvijaju ovakvi namješteni projekti na sastanak sam pozvao jednog projektanta koji mi je u prisutnosti osobe iz nabave tvrtke Komunalac priznao da je u jednom od prošlih natječaja morao vratiti 20% od vrijednosti dobivenog posla za namijene koje je zatražilo vodstvo grada Požega. Obavio sam konzultacije sa odvjetnikom te smo utvrdili da u slučaju zaštite javnog interesa imam zakonsko pravo snimiti razgovor upućen meni. Razgovor s dogradonačelnikom je snimljen te je iz snimke koja traje više od sat i trideset minuta na veoma eksplicitan način pojašnjeno što trebam napraviti i na koji način trebam namjestiti natječaj. Izravnu uputu dogradonačelnika sam odbio unatoč njegovim prijetnjama i zastrašivanju koje mi je uputio. Tjedan dana kasnije na istu temu sam pozvan na razgovor kod gradonačelnika Požege. Njegove upute na koji način trebam napraviti i provesti ovaj natječaj bile su identične uputama njegovog zamjenika. Nakon sat vremena provedenih u njegovom uredu, rekao sam mu da ću natječaj provesti u skladu sa zakonom o Javnoj nabavi te kako odbijam provesti njegov nalog. Ovaj razgovor je također snimljen.
Naravno, nakon što sam odbio postupiti sukladno nalogu gradonačelnika i njegovog zamjenika počeo sam osjećati pritisak te dobivati suptilne prijetnje. Pojedine zaposlenike tvrtke Komunalac Požega dogradonačelnik i gradonačelnik su poticali da me prijave za mobing ili slične nedopuštene radnje, a sve u svrhu osobne i poslovne diskreditacije. 
Snimke gradonačelnika i njegovog zamjenika dostavljam Predsjedniku gradskog vijeća. Računao sam da će se na taj način smanjiti pritisak na mene te mi omogućiti da u cijelosti provedem postupak na transparentan način. Kako ni sam predsjednik Gradskog vijeća nije uspio urazumiti gradonačelnika i njegovog zamjenika predao je snimke Uskoku (travanj 2020.).
Snimke nisu izazvale nikakvu bitniju reakciju Uskoka, a pritisak gradonačelnika i njegovog zamjenika prema meni je bio sve veći pa je tako zabilježena situacija u kojoj je bliski prijatelj spornog dvojca ispred poslovnog prostora moje supruge mahao mačetom, a ja sam dobivao informacije da mi pada glava. S položaja direktora smijenjen sam na Badnjak 2020.g Nakon što su se dijelovi snimki pojavili u medijima, pokrenuti su izvidi o ovom slučaju. Sve navedeno rezultiralo je još uvijek nepravomoćnom zatvorskom presudom protiv gradonačelnika i dogradonačelnika.

Kako ste se osjećali nakon što ste se odlučili na taj korak, Vi, Vaša obitelj?

-Bio je to strašan teror i pritisak. Bili smo sami, bez ikakve podrške. Bio sam sam u kavezu s puno lavova. Jedni su bili oni lavovi koji su izazvali ovu aferu, a drugi su bili oni koji su radili na zataškavanju ovog slučaja. Cilj je svima bio jednak; eliminacija i diskreditacija mene i moje obitelji. Osobe koje su se usuđujem reći spasile moj i život moje obitelji bili su istraživački novinari Drago Hedl iz Telegrama i Ivan Pandžić iz 24 sata.

Epilog je poznat, ostavka gradonačelnika i saborskog zastupnila Darka Puljašića. A Vi, jesu li Vas rehabilatirali?

-Moj postupak u javnosti izazvao je odobravanje građana Požege i osjećam da me građani cijene, no nakon moga otkaza i izlaska snimki u javnost moja poslovna karijera je bila uništena. Nitko se nije niti našalio i ponudio mi bilo kakav posao niti u privatnom niti u javnom sektoru. Svi su bili svjesni kome sam se suprotstavio te su se bojali da bi mojim angažmanom ugrozili svoj posao ili navukli na sebe povećalo inspektorata ili Porezne uprave. Zbog toga sam odlučio da nikoga neću moliti ni za što i moram pokrenuti svoj posao. Kako sam dugo vremena radio u izvozu vina, odlično sam poznavao način i subjekte koji se bave ovim poslom. Sada nakon tri godine, još uvijek sam na početku no uspio sam stabilizirati poslovanje i polako razvijam tvrtku.

Kako bi država i društvo trebalo reagirat na hrabre ljude, poput Vas, koji razotkrivaju kriminal i korupciju?

-Ako postojeća garnitura i poslije ovih izbora ostane na vlasti, moja preporuka svima onima koji vide korupciju je da okrenu glavu od nje. U slučaju da nemate dobre poslovne kontakte koji će vam omogućiti da ponovno stanete na noge jedina mogućnost nakon prijave koruptivne radnje je da odete iz Hrvatske. Nažalost nitko vas neće trebati. Moja sreća je što sam u javnom sektoru bio tek godinu dana tako da sam iskoristio znanje, vještine i kontakte koje sam prethodno stekao. Možete sada zamisliti nekog zaposlenika javne uprave ili javnog poduzeća koji je veći ili cijelu svoju poslovnu karijeru proveo u ovim sektorima te koji nema mogućnosti koje sam ja imao. Kako da on prijavi korupciju? Kako da se on bori? Jedino što mu preostaje je da šuti i sluša te žmiri na koruptivne radnje koje se odvijaju oko njega. Najgore je ako i sam mora biti dio te priče da bi zadržao svoj posao.

Izlazite na parlamentarne izbore na listi Fokus-Republika. Zašto?

-Korupcija je ishodište svih problema u Hrvatskoj, izravno povezana s odlaskom stanovništva, lošoj konkurentnosti gospodarstva, pogrešnim razvojnim politikama… Hrvatska se nalazi u okovima korupcije. Ove okove sam dijelom uspio razbiti u Požegi, a uključujem se u politiku upravo iz razloga da bih isto napravio i na nacionalnoj razini. Do sada nisam bio politički aktivan, a dosadašnji rad i poslovna karijera Damira Vanđelića te vrijednosti koje zagovara, bliski su mom razmišljanju. Zato zaokružite broj 4 na listi broj 2. Kako sam već pokazao, neće mi biti problem „poginuti“ za obranu interesa građana Republika Hrvatske. Iziđimo na izbore i zajedno izgradimo budućnost za svoju djecu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *