Kada ljetne gume zamijeniti zimskima?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine, no kada je uistinu idealan trenutak za zamjenu guma?

Trenutak zamjene guma zimskima trebao bi ovisiti isključivo o okolnim vremenskim uvjetima. Prema preporukama proizvođača, na zimske gume bismo se trebali prebaciti kada prosječna dnevna temperatura zraka padne ispod 7 Celzijevih stupnjeva. U praksi to znači da bismo trebali početi koristiti zimske gume kad temperatura tijekom dana padne ispod ove vrijednosti nekoliko dana zaredom. Definitivno ne bismo trebali čekati da prvi snijeg zamijeni gume – navodi Motointegrator.

Zimske gume ne bi trebalo postavljati prenagljeno. Zimske i ljetne gume razlikuju se uglavnom po sastavu smjese od koje su izrađene. Spoj zimskih guma definitivno je mekši, što ga čini fleksibilnim na niskim temperaturama. Zahvaljujući tome, pruža optimalna vozna svojstva u zimskim uvjetima. Međutim, pri višim temperaturama, na toplom asfaltu, takva smjesa radi puno lošije, a gazni sloj se brže troši. Najvažnija razlika između zimske i ljetne gume koja se može vidjeti golim okom je uzorak gaznoga sloja. Gazni sloj zimske gume, u odnosu na ljetni, dublji je i ima puno više ureza (tzv. lamele), što pruža “zimsku gumu” boljem prianjanju na snijeg. Prije zimske sezone vrijedi pregledati ponudu zimskih guma i upotrijebiti tražilicu , što će olakšati odabir optimalnih guma za naš automobil.

Ako su naše zimske gume iza njih već nekoliko sezona, provjerite dubinu profila nakon što ih stavite. Hrvatski zakon dopušta upotrebu guma s gaznim slojem minimalne dubine od 1,6 mm. Međutim, zdrav razum nalaže, a stručnjaci potvrđuju da bismo zbog vlastite sigurnosti trebali razmisliti o zamjeni zimskih guma novima kada je dubina profila manja od 4 mm. Ispod ove vrijednosti, zimska guma prestaje obavljati svoje osnovne zadatke na optimalnoj razini stupnja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)