Kaptolski tumuli dobivaju novi sjaj: Odobreno 179 900 eura za rekonstrukciju tumula, VR sadržaje i izradu Elaborata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Projektu “Danube Geotour plus” kojemu je nositelj Nature and Geopark Styrian Eisenwurzen (Austrija) stigla je pozitivna odluka o financiranju kroz Program transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. – 2027. – prenosi Požeško-slavonska županija.

Na projektu vrijednom gotovo 2,3 milijuna eura sudjeluje deset projektnih partnera iz zemalja dunavske regije – Njemačke, Slovenije, Mađarske, Rumunjske, Češke, Srbije, Austrije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Jedini partner iz Hrvatske je Geopark Papuk kojemu će Požeško-slavonska županija biti pridruženi strateški partner u realizaciji projekta iznad Kaptola.

Odobrena sredstva u iznosu 179 900 eura za komponentu projekta Geoparka Papuk uložit će se u potpune i djelomične rekonstrukcije istraženih tumula na prostoru arheološkog lokaliteta Kaptol, na dijelu nekropole Kaptol-Gradci te uvođenje tehnologije virtualne stvarnosti za tumule III i IV čime će projekt osigurati dodatnu dozu atraktivnosti.

Osim toga, Požeško-slavonska županija kao pridruženi strateški partner izradit će Elaborat za održivo upravljanje destinacijama specifičnih oblika turizma.

– Arheološki park i kaptolski tumuli projekt su od strateškog značaja za Požeško-slavonsku županiju i pronađeni artefakti imaju izuzetnu vrijednost, ne samo u znanstveno-istraživačkom smislu, već i u smislu turističkog razvoja ovog područja. Izuzetno smo sretni zbog odobrenih značajnih sredstava jer se osigurava kontinuitet kojemu težimo. Uz već realizirane projekte, rekonstrukciju tumula, tako i one projekte koji tek predstoje, cilj je iskoristiti potencijale pronalazaka iz starijeg željeznog doba na našem području i stvoriti nove, konkurente sadržaje kojima će se Općina Kaptol pa i cijela naša županija pozicionirati na turističkoj karti Hrvatske i Europe – istaknula je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Foto: Plavo Blu d.o.o. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *