Kesteni – omiljena jesenska poslastica odlična i za zdravlje

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


S prvim jesenskim maglama i kišnim danim stigli su i omiljeni plodovi jeseni, a među njima su i mnogima omiljeni kesteni. Kada se tijekom hladnih jesenskih predvečerja miris svježe pečenih kestena proširi zrakom, oko srca nekako odmah postaje toplije – prenosi žena.hr.
Upravo su kesteni pravi simbol jeseni, a osim što su izuzetno ukusni, također su i odlični za ljudsko zdravlje jer sadrže vrijedne hranjive tvari. Važno je napomenuti kako postoje dvije vrste kestena – pitomi kesten, čiji je plod jestiv te divlji kesten, koji služi kao ukras i čiji su cvjetovi ljekoviti. Plod divljeg kestena nije jestiv.
Kesteni obiluju C vitaminom, a sadrže malo masti. Mogu se jesti kao ukusna grickalica, a od kuhanih kestena radi se pire koji je savršen dodatak mnogim jelima i kolačima.

Prvi kesteni pojavili su se na tržnicama već prije nekoliko tjedana pa iskoristi njihovu sezonu dok još traje i svakako ih uvrsti u svoj jelovnik. U nastavku otkrivamo zašto su kesteni odlični za ljudsko zdravlje.

Bogati su C vitaminom
Unatoč tome što su mali veličinom, kesteni sadrže brojne nutrijente među kojima se osobito ističu antioksidansi. Odličan su izvor C vitamina, ali i drugih hranjivih tvari kao što su vitamin K, B5 i B3 te fosfora i magnezija. U usporedbi s drugim orašastim plodovima, kesteni sadrže manje kalorija jer imaju niži udio masnoće pa su dobar izbor i za sve one koji se bore s viškom kilograma.

Dobri su i za zdravlje srca
S obzirom na to da su bogati antiokidansima i mineralima poput magnezija i kalija, kesteni mogu smanjiti i rizik od raznih kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Dobar su izvor vrijednih hranjivih tvari koje pozitivno utječu na zdravlje srca.

Povoljno utječu na probavu
Kesteni mogu pozitivno utjecati i na probavni sustav. Naime, ovi slasni orašasti plodovi su dobar izvor vlakana za koja je poznato da su važna za rad probave. Uz to, potiču i rad zdravih bakterija koje se nalaze u našim crijevima. Kesteni ne sadrže gluten pa su odličan izbor za osobe s celijaklijom ili za sve one koji izbjegavaju gluten.

Kontroliraju razinu šećera u krvi
Vlakna koja sadrže kesteni dobro utječu i na razinu šećera u krvi. Naime, unosom namirnica koje sadrže visok udio vlakna naše tijelo sporije apsorbira škrob pa ne dolazi do naglih skokova šećera u krvi. Osim toga, kesteni imaju i nizak glikemijski indeks što znači da neće uzrokovati veće promjene razine šećera u krvi kada ih jedemo.

Kako ih pripremiti?
Kesteni se mogu jesti i sirovi, no valja imati na umu da sadrže taninsku kiselinu, što znači da mogu uzrokovati iritaciju crijeva ili pak mučninu. Na oprezu trebaju biti osobe koje imaju probleme s bubrezima ili jetrom. U tom slučaju, kestene je najbolje jesti pečene ili pak kuhane.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *