Kila mahuna košta kao i kila piletine. Je li vam ta cijena prihvatljiva?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


ISKORISTITE mahune dok su još mlade, bez onih “konaca” koji zapinju za zube i zbog kojih se nekima zamjere sva jela s mahunama. Na jarunskoj tržnici u Zagrebu našli smo ih po cijeni od 35 kuna za kilogram, što je isto kao i kilogram cijelog pileta.
Bez obzira na boju, sve su fine
Mahune se razlikuju po boji, obliku i veličini. Boja mahuna varira od zelene do žućkaste, a neke vrste su pjegave. Po obliku razlikujemo uske i okrugle, zatim široke i plosnate mahune, a po veličini razlikujemo kratke i duge, najduže dosežu čak 25 cm – prenosi INDEX.hr

Je li vam cijena mahuna prihvatljiva?

View Results

Loading ... Loading ...

Prije kupnje provjerite imaju li “konce”
Svježe mahune dostupne su od lipnja do rujna na tržnicama ili u većim trgovinama. U kuhinji koristimo mlade mahune u kojima se nisu razvila zrna graha, a pri njihovom odabiru treba obratiti pažnju na kožu koja mora biti glatka i čvrsta te bez oštećenja, pri savijanju mora doći do pucanja.

Prilikom pucanja krajeve ne smije spajati “konac”, a ako pri kupovini nađete konac na jednoj mahuni, najvjerojatnije ga imaju sve i znak je da su mahune stare. Svježe mahune mogu se čuvati u hladnjaku do 7 dana. Nemojte ih držati u plastičnoj vrećici već ih stavite u škarnicl ili umotajte u kuhinjski papir.

Dobro se drže u zamrzivaču
Prije zamrzavanja mahunama odrežite krajeve i blanširajte ih tri minute, a pripremljene na taj način mahune u zamrzivaču traju čak do dvije godine. Možete ih kuhati, pirjati, od njih napraviti varivo ili salatu. U pripremi obroka “poštedite” mahune prekuhavanja – da biste očuvali fini okus i maksimalnu količinu hranjivih tvari, preporučuje se samo 5 minuta kuhanja na pari. Kod nas se, osim na salatu, najčešće prave na dva načina – abšmalcane i kao varivo.

Abšmalcane mahune
Nekima kazna kad su bili djeca, abšmalcane mahune su zapravo kuhane mahune okrenute na zaprženim krušnim mrvicama, što je staro zagrebačko jelo, a naziv dolazi iz njemačkog jezika, u kojem amschmalzen znači zamastiti. Recept možete pronaći OVDJE.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)