ISKORISTITE mahune dok su još mlade, bez onih “konaca” koji zapinju za zube i zbog kojih se nekima zamjere sva jela s mahunama. Na jarunskoj tržnici u Zagrebu našli smo ih po cijeni od 35 kuna za kilogram, što je isto kao i kilogram cijelog pileta.
Bez obzira na boju, sve su fine
Mahune se razlikuju po boji, obliku i veličini. Boja mahuna varira od zelene do žućkaste, a neke vrste su pjegave. Po obliku razlikujemo uske i okrugle, zatim široke i plosnate mahune, a po veličini razlikujemo kratke i duge, najduže dosežu čak 25 cm – prenosi INDEX.hr
Prije kupnje provjerite imaju li “konce”
Svježe mahune dostupne su od lipnja do rujna na tržnicama ili u većim trgovinama. U kuhinji koristimo mlade mahune u kojima se nisu razvila zrna graha, a pri njihovom odabiru treba obratiti pažnju na kožu koja mora biti glatka i čvrsta te bez oštećenja, pri savijanju mora doći do pucanja.
Prilikom pucanja krajeve ne smije spajati “konac”, a ako pri kupovini nađete konac na jednoj mahuni, najvjerojatnije ga imaju sve i znak je da su mahune stare. Svježe mahune mogu se čuvati u hladnjaku do 7 dana. Nemojte ih držati u plastičnoj vrećici već ih stavite u škarnicl ili umotajte u kuhinjski papir.
Dobro se drže u zamrzivaču
Prije zamrzavanja mahunama odrežite krajeve i blanširajte ih tri minute, a pripremljene na taj način mahune u zamrzivaču traju čak do dvije godine. Možete ih kuhati, pirjati, od njih napraviti varivo ili salatu. U pripremi obroka “poštedite” mahune prekuhavanja – da biste očuvali fini okus i maksimalnu količinu hranjivih tvari, preporučuje se samo 5 minuta kuhanja na pari. Kod nas se, osim na salatu, najčešće prave na dva načina – abšmalcane i kao varivo.
Abšmalcane mahune
Nekima kazna kad su bili djeca, abšmalcane mahune su zapravo kuhane mahune okrenute na zaprženim krušnim mrvicama, što je staro zagrebačko jelo, a naziv dolazi iz njemačkog jezika, u kojem amschmalzen znači zamastiti. Recept možete pronaći OVDJE.