Klizalište bez kućica: Građani razočarani, opet promašen Advent?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Dugo se očekivalo i priželjkivalo što će biti s Adventom u Požegi 2022. godine, budući da je prošla 2021. bila totalni fijasko u organizaciji bivšeg gradonačelnika Grada Požege Darka Puljašića i njegove direktorice Turističke zajednice Grada Požege Silvije Podoljak. Kako bi riječ fijasko u Adventu 2021. godine u Požegi što slikovitije dočarali, reći ćemo samo to da je klizalište na Badnjak bilo zatvoreno, dok su glazbenici na dočeku u organizaciji Grada Požege u Cehovskoj ulici u Požegi zabavljali desetke ljudi uključujući sebe, medije i zaštitare.

Ove pak, 2022. godine dugo se očekivalo prezentiranje Adventa u Požegi što je prije nekoliko dana u konačnici i realizirano. Advent su predstavili gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić, direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda, glavni tajnik Požeškog športskog saveza Željko Mitrović te Ksenija Teskač ispred Osnovne škole Antuna Kanižlića u Požegi, u čijem dvorištu je ove godine klizalište.

Klizalište u dvorištu Osnovne škole Antuna Kanižlića, naišlo je na masu nezadovoljnih komentara Požežanki i Požežana. Danas je požeški portal Požega.eu pisao članak o temi klizališta u dvorištu škole, gdje se autor teksta s pravom pita “Neće li klizalište u školskom dvorištu remetiti održavanje redovite nastave? Tko je to odobrio?
Osim mogućnosti da će se nastava održavati u “otežanim” uvjetima budući da svi oni koji dođu na klizanje neće šaputati, nego će razgovarati, vikati i smijati se što će dodatno demotivirati učenike u praćenju nastave. Osim toga, djeca kao djeca, neće moći ne gledati kroz prozor kako se drugi kližu, a prema riječima brojnih roditelja, djeca će svaki dan htjeti ići na klizanje, a obitelj koja ima puno djece, a mala primanja, svojoj djeci neće moći udovoljiti.

Građanke i građani se jednostavno ne mogu načuditi tome što se netko dosjetio da klizalište i Adventske kućice budu razdvojene. To je vjerojatno jedini takav primjer u Hrvatskoj. Svakome tko zna što radi i tko želi zaraditi koju kunu, cilj je da, dok djeca kližu, roditelji u kućici nešto pojedu ili se ugriju uz čašicu toplog kuhanog vina. Činjenica je da alkohol ne smije biti u krugu obrazovne institucije i zbog toga se onda trebala naći adekvatnija lokacija gdje će sve moći biti na jednom mjestu. Kad bi doveli nekog stranca u Požegu, čovjek bi pomislio da je Požega veća i od Beča u Austriji, budući da je Advent raspoređen na nekoliko lokacija.

Nemar i nerazmišljanje u organizaciji dovelo je do još jednog propusta. Tradicionalni Božićni malonogometni turnir svake godine privlači tisuće i tisuće gledatelja. Ti gledatelji ne dolaze na Ljamama ili Devama, već osobnim automobilima. Kako je poznato da u našem gradu, povijesno znanom kao “Slavonskoj Ateni”, kronično nedostaje parkirnih mjesta, upravo to igralište osnovne škole služilo je kao parking za sigurnih 30-ak vozila, ako ne i više. Sad kad je tu postavljeno klizalište, parkirati se više neće moći.

Mora se priznati da je ideja s klizalištem i s razdvajanjem kućica totalni promašaj koji će vrlo vjerojatno i na žalost rezultirati time da će opet svi drugi gradovi i općine i njihovi Adventi biti puno posjećeniji negoli ovaj u glavnom gradu Požeško-slavonske županije.
Da nije sve crno i da se nešto mora pohvaliti, to je zasigurno uređenje grada i primarno centralnog trga, Trga Svetog Trojstva. Grad nakon dugo godina bliješti u Božićnom duhu i lijepo ga je vidjeti, zastati i fotografirati, no da je klizalište promašaj, neupitno je.

Požežanke i Požežani su između ostalog komentirali da bi najbolje bilo Advent i kućice smjestiti ispred požeške Katedrale, na “Starić”, drugi kažu da bi Zvečevački park bio odličan, dok neki kažu da bi bolje bilo da je ostalo na “rekri” nego što je ovo ovako napravljeno.
Na žalost, drage naše i dragi naši, morat ćemo čekati Advent 2023. godine u kome će se nadamo se ipak iznjedriti bolja i praktičnija ideja koja će sve imati na jednom mjestu i koja će zadovoljiti apetite svih.
Organizacija Turističke zajednice Grada Požege na čelu s direktoricom Mirnom Šimunović Svobodom i dosadašnjim događajima ove godine, bilo je na zavidnoj razini, a što je s Adventom “krenulo krivo”, nije nam poznato, kao ni to je li konačnu odluku za Adventom donijela ona ili je netko drugi u tome imao svoje prste.
Gradonačelnika Glavića nismo pitali za mišljenje, no budući da je prošle godine prije ostavke bivše direktorice Podoljak javno i opravdano kritizirao njezin rad i lošu organizaciju, a budući da ove godine šuti, vjerujemo da je s organiziranim zadovoljan.
U nastavku možete pročitati i nekoliko komentara koje smo izdvojili kao neke od češćih s kojima se i drugi sugrađani slažu (profilne fotografije i prezimena prekriveni su radi zaštite osobnih podataka).


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *