Koliba 21 na “udaru” Državnog inspektorata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


S obzirom na to da smo dobili nekolicinu upita naših mlađih čitatelja, a u svezi posljednjeg događanja u Jakšiću u “Kolibi 21” i dolaskom brojnih djelatnika raznih institucija, provjerili smo o čemu se radi.
Imajući saznanja da su inspektori Državnog inspektorata RH obavili nadzor u objektu Koliba 21 u Jakšiću kojega drži istoimena udruga gdje organizira različita događanja, koncerte i slično uz obavljanje ugostiteljske djelatnosti, obratili smo se nadležnima koji su nam potvrdili informaciju.

-Inspekcije Državnog inspektorata, turistička i inspekcija rada za radne odnose obavile su nadzor na lokaciji iz Vašega upita.

Turistička inspekcija nadzorom je utvrdila kako fizička osoba – obrtnik obavlja ugostiteljsku djelatnost koju nije registrirala kod nadležnog tijela. Slijedom navedenoga temeljem čl. 9. st. 1. podst. 3. Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti doneseno je usmeno rješenje kojim se vlasniku zabranjuje obavljanje neregistrirane ugostiteljske djelatnosti dok istu ne registrira kod nadležnih tijela i ne ishodi propisane akte o ispunjavanju uvjeta za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, a najkraće na rok od 30 dana.

Rješenje je izvršeno na drugi pogodan način. Nadalje, zbog povrede odredbi čl. 5. st. 1. podst. 3. Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, kažnjivo po čl. 10. st. 3. istoga Zakona izdan je prekršajni nalog te je je predloženo oduzimanje imovinske koristi, a predmeti koji su namijenjeni za počinjenje prekršaja su oduzeti.

Inspekcija rada za radne odnose je nadzorom utvrdila kao jedan od radnika nije prije početka rada prijavljen na obvezno mirovinsko osiguranje.

Slijedom utvrđenog, na temelju članka 171. Zakona o mirovinskom osiguranju zabranjeno je obavljanje djelatnosti u poslovnim prostorijama i to na određeno vrijeme dok ne otkloni nedostatke u poslovanju, a najkraće u trajanju od petnaest dana. Zbog utvrđenih nepravilnosti, inspektor rada će podnijeti i optužni prijedlog mjesno nadležnom Općinskom sudu – stoji u odgovoru Službe za odnose s javnošću Državnog inspektorata.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *