“Osvijetlimo epilepsiju” – Požega dio nacionalne inicijative

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

“Osvijetlimo epilepsiju” naziv je inicijative koju je u pokrenula Hrvatska udruga za epilepsiju u prigodi Međunarodnog dana epilepsije i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, a u koju se po prvi puta uključila i Požega. Stoga su sinoć ljubičastim svjetlom, internacionalnom bojom epilepsije, bile osvijetljene Gradska knjižnica i Gimnazija Požega.

Događaju su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Požege dr.sc. Borislav Miličević, ravnateljica Gradske knjižnice Požega, Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gimnazije Požega dr.sc. Vesna Vlašić, inicijatorica obilježavanja u Požegi prof.dr.sc. Andrea Šimić Klarić, te predstavnici odjela neurologije i psihijatrije te pedijatrije OŽB Požega.

– Epilepsija nije samo zdravstveni problem pojedinca već je to javnozdravstveni problem koji utječe na opću zajednicu. Stoga će u ovakvim aktivnostima Grad Požega sudjelovati i u narednim godinama. – rekao je zamjenik gradonačelnika Miličević, čestitajući svim sudionicima požeške akcije obilježavanja.

Ova inicijativa odvija se u Hrvatskoj od 2014. godine, a ove godine datum Međunarodnog dana oboljelih od epilepsije poklopio se i s Nacionalnim danom koji je u Hrvatskoj uvijek 14. veljače. Ove godine sudjeluje 21 grad u Hrvatskoj, a među njima je prvi put i Požega.

– Želimo pružiti podršku oboljelima od epilapsije, no isto tako podići svijest njihovih sugrađana o samoj bolesti i o tome da trebaju oboljelima biti podrška i pomoć. Posebno zahvaljujemo ravnateljicama Gradske knjižnice i Gimnazije koje su s radošću prigrlile ideju da ove zgrade obasjamo ljubičastom bojom i na taj način istaknemo i njihove dvije ustanove za koje mislim da su iznimno važne u našem gradu. – rekla je prof.dr.sc. Andrea Šimić Klarić.

Epilepsija je poremećaj funkcije mozga koji se klinički očituje napadajima. Oni se pojavljuju u različitim vremenskim razmacima, a najčešće se mogu prepoznati po karakterističnim simptomima. Prema Europskoj deklaraciji o epilepsiji iz 2011. godine, smatra se da u Europi oko 6 milijuna ljudi ima epilepsiju, a novodijagnosticiranih slučajeva svake godine ima oko 300 tisuća. Ako se primijene slični epidemiološki kriteriji, u Hrvatskoj epilepsiju imao oko 40.000 ljudi.

Foto i tekst: Grad Požega – Gradska knjižnica Požega

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika